Závěrečné certifikáty po úspěšném složení mezinárodních výcvikových kurzů převzali ve středu 5. prosince 2018 v obřadní síni radnice ve Frýdlantu psovodi a instruktoři celních správ Ruska, Peru a Gruzie. Výcvikové kurzy pro ně a jejich služební psy pořádalo Výcvikové středisko služební kynologie Celní správy České republiky v Heřmanicích. Již tradičně jsou slavnostně zahajovány a ukončovány právě v reprezentativních prostorách radnice ve Frýdlantu. Za město Frýdlant se slavnostního předávání závěrečných certifikátů účastnil starosta Dan Ramzer, na akci také dorazil zástupce velvyslankyně Peru Oscar Paredes Loza. 

Šestice mužů z Ruské federace, Peru a Gruzie získávala v Heřmanicích se svými psy zkušenosti od českých instruktorů od poloviny října do začátku prosince, kdy skládali závěrečné zkoušky.

“Psovody a jejich psy učili naši instruktoři moderní výukovou metodou vyhledávat drogy, v případě psovodů z Peru pak i bankovky. Zkušenosti získané v České republice zúročí tito muži ve svém zemi, v místě svého určení. Tím je v případě ruského psovoda letiště Šeremetěvo, v případě peruánských kolegů chillsko-bolívijská anebo ekvádorsko-komumbijská hranice a v případě gruzínských psovodů například gruzínsko-turecká hranice,” uvedl na začátek kurzu vedoucí Výcvikového střediska služební kynologie Celní správy ČR Josef Dušánek.

Kromě intenzivního výcvikového kurzu absolvovali psovodi také program pro volné chvíle, během kterého poznali řadu krás nejen Frýdlantska, ale i dalších částí naší republiky.

Výcvikové středisko služební kynologie Celní správy v Heřmanicích má za sebou už 28 zahraničních výcvikových kurzů. Vycvičilo již 121 psovodů a instruktorů ze zemí tří kontinentů – Evropy, Asie a Jižní Ameriky.

Zkušenosti získané v Heřmanicích tak dnes využívají například psovodi a instruktoři celních správ Bulharska, Lotyšska, Ruska, Peru, Ekvádoru, Izraele nebo Kyrgyzstánu. “Pro malé Frýdlantsko je to obrovská služba, protože všichni instruktoři, kteří výcvikovým střediskem v Heřmanicích prošli, měli možnost seznámit se s naším krajem a je tu velká naděje, že se k nám ještě někdy vrátí nebo budou o naší oblasti vyprávět ve svém okolí a tím také podpoří cestovní ruch,” uzavřel starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Fotografie najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

 

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest