Rod Gallasů a Clam-Gallasů, který je spojován s oblastí severních Čech, se stal tématem letošního roku 2019, které vyhlásil Národní památkový ústav. Jeho zahájení proběhne v březnu v Nosticově paláci. Projekt Národního památkového ústavu bude po celý rok oba rody prezentovat prostřednictví kulturních akcí, výstav, slavností, přednášek a podobně.

Na severu Čech se do celé akce zapojí hrad a zámek Frýdlant, hrad Grabštejn a zámek Lemberk. Např. hrad Grabštejn si pro návštěvníky připravil Clam-Gallasovské Velikonoce, Den dětí u Clam-Gallasů na Grabštejně nebo Den evropského dědictví: Grabštejn za Gallasů a Clam-Gallasů.

„V našem kraji zanechal rod Gallasů a Clam-Gallasů hluboké stopy. To, že Národní památkový ústav vyhlásil letošní rok právě rokem věnovaným tomuto šlechtickému rodu, dokládá jeho význam v rámci celé naší země,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Botanická zahrada Liberec zve na prohlídku kamélií, které pochází ze zrušené oranžérie na hradě a zámku Frýdlant. Za návštěvu stojí i Šámalova chata na Bedřichově, někdejší lovecký zámeček posledních Clam-Gallasů.

Celý rok pak zakončí výstava v Oblastní galerii Liberec s názvem „Spravedlnost bez bázně: Gallasové a Clam-Gallasové v Čechách“, která se uskuteční ve dnech 13. 12. 2019 až 1. 3. 2020.

Mimo již zmiňovaných hradů a zámků se do akce zapojí i další zámky, které jsou ve správě Národního památkového ústavu a to Krásný Dvůr, Libochovice, Opočno a Sychrov. Z ostatních subjektů, zapojených do roku Gallasů a Clam-Gallasů můžeme jmenovat např. Krajskou vědeckou knihovnu v Liberci, Liberecký kraj, město Liberec a Frýdlant, Technickou univerzitu v Liberci a další.

Patronát nad tímto rokem převzal Nadační fond Clam-Gallas Stiftungsfonds, založený v roce 2015 potomky Clam-Gallasů.

Bc. Lenka Klimentová
lenka.klimentova@kraj-lbc.cz
485226324 / 602684299

Zdroj: Liberecký kraj

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest