Magnetometrie na kunratickém rybníku

V závěru roku, kdy trochu opadly povinnosti týmu U-206 Reichenberg, který pátrá po stejnojmenné německé ponorce ztracené v hlubinách Biskajského zálivu, jsme se vypravili definitivně vyřešit záhadu “kunratického tanku”. Ten měl být, podle pověstí, utopený v rybníku – bývalém dobývacím prostoru cihelny Franze Simona. Za druhé světové války zde existovala opravna tanků, nebo spíše zařízení pro školení opravářů. Takových bylo více v okolí a tak existovala reálná možnost, že se nějaké torzo tanku mohlo být utopeno v nádrži, která nemá ani stavidlo, ani jinou výpust. Pověst o tanku byla natolik zakořeněná jak u místních, tak i přespolních, že již v 80. letech byl tank hledán svazarmovci a to prý dokonce za pomoci helikoptéry s magnetometrem. Mezi legendami byly zmínky o vyčuhující hlavni,, nebo otevřených poklopech na věži, ze které se skákalo do vody.

V týmu U-206 Reichenberg jsme se rozhodli, že jednou a pro vždy vyřešíme otázku “kunratického tanku”, a to i za cenu utajené akce. Přeci jen podobné aktivity přitahují pozornost zvědavců a pod drobnohledem diváků se nepracuje nejlépe. Pro lokalizaci objektu jsme vybrali magnetometrii, která se jevila jako nejvhodnější metoda. Nejen geologické struktury, ale i kovové předměty porušují normální geomagnetické pole země, které se měří právě magnetometrem. Magnetometr, zapůjčený od České geologické služby, jsme instalovali na gumový nafukovací člun vodní záchranné služby. Gumový člun měl v sobě minimum kovových prvků, které by nepříznivě ovlivnily měření. Při měření jsme počítali i s kovovým odpadem, který narušuje měření, ale přesto se podařilo detekovat výraznou anomálii, která odpovídala značnému množství železa v hloubce několika metrů pod hladinou. S velmi uspokojivým výsledkem jsme odjeli z lokality, aby kolegové z týmu připravili ponor k objektu. O celé akci jsme informovali vlastníka, Lesy České republiky a místního starostu Milana Götze

Po příjezdu na lokalitu jsme opět instalovali magnetometr a již najisto vypluli s potápěčskou výstrojí nad magnetickou anomálii. V momentě, kdy jsme zachytili vrchol v měření, vyhodili jsme z lodě těžkou kotvu. Nedlouho poté se do kalných vod v plné výstroji ponořil Petr Fatka a začal téměř poslepu zkoumat objekt. Už po několika minutách bylo jasné, že se nejedná o tank. Zařízení, které jsme objevili tvořila masivní dřevěná trámová konstrukce s velkými ocelovými lanovnicemi na téměř 3 metry dlouhé hřídeli. Bylo jasné že jde o technické zařízení související s provozem cihelny. V roce 1887 byla v cihelně instalována lanová dráha, která spoustu let sloužila k tahání materiálu z dobývkového prostoru do cihelny. Dobývání cihlářské hlíny se zde provozovalo až do průvalu spodních vod v kombinaci s vydatným deštěm. Celý prostor se zalil vodou během jednoho dne a firma nebyla schopna evakuovat své zařízení. Pod hladinou vod tak zůstala i konečná či převáděcí stanice lanové dráhy a pravděpodobně i jiné drobnější technologie. Místo tanku jsme objevili unikátní technickou památku, pocházející pravděpodobně ještě z 19. století.

A kde se tedy vzala pověst o tanku? Je to velmi jednoduché: Plavci, kteří se zde desítky let koupali mohli pohmatem zaměnit kola lanovnic za otevřené poklopy tanku. A téměř třímetrovou masivní hřídel za hlaveň. Přesně tak to totiž popisovali. Doufejme tedy, že toto bylo poslední hledání tanku v kunratickém rybníku. Místní obyvatelé přišli o legendu, ale polepšili si o krásnou technickou památku, která si nepochybně zaslouží hlubší průzkum! Vždyť v tomto případě se jedná o skvělou lokalitu industriální archeologie!

Ivan Rous, Pavel Šercl

Fotografie Petr Bíma, Ivan Rous a Pavel Šercl

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”26″ gal_title=”Magnetometrie na kunratickém rybníku”]

O projektu U-206 Reichenberg

Dne 15. 12. 2017 byl poprvé prezentován a zahájen společný projekt Severočeského muzea v Liberci a Jizerskohorského Technického Muzea. Cílem tohoto projektu je lokalizace a dokumentace vraku německé ponorky U-206 Reichenberg. Toto plavidlo operovalo během druhé světové války pod patronátem města Liberec.

Více zde:

https://www.muzeumjizerky.cz/novinky/157-projekt-u-206-reichenberg

https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/ponirka-reichenberg-dno-zaliv-liberec.A180208_115613_liberec-zpravy_jape

https://liberecky.denik.cz/tipy/predstaveni-projektu-nalezeni-ponorky-reichenberg-u-206-282697.html

https://liberec.rozhlas.cz/hon-na-ponorku-u-206-reichenberg-pokracuje-ve-francii-7632765

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest