Ve spolupráci se školkami na Frýdlantsku jsme zjišťovali, jak drahé jsou pro vás vaše děti, když se rozhodnete dát je do školky. Na Frýdlantsku je celkem 14 MŠ a podrobně nám odpovědělo 8 MŠ. Podívejte se na to, s jakými náklady musíte počítat a ověřte si, zda nemůžete získat někde úlevu.

Měsíční stravné v MŠ Na Frýdlantsku

Nejprve je to tzv. školkovné (úplata za předškolní vzdělávání): pohybuje v částkách od 100 do 500 kč měsíčně. Od 5 let máte doma předškoláka a školkovné už neplatíte. Když budete potomka posílat do školky 3-4 roky, zaplatíte tedy školkovné 7500 – 10 800 kč. Každý rok můžete školkovné uplatnit jako slevu na dani – stačí přiložit k daňovém přiznání doklad z MŠ. Od tzv. školkovného může být rodič osvobozen např. pokud pobírá opakované dávky v hmotné nouzi nebo v případě pěstounské péče (Vyhláška č.14/2005, §6 odst.6)

Dále musí vaše dítě ve školce zpravidla něco jíst, jinak bývá nerudné. Většina školek preferuje celodenní stravování, a to z většiny přesahuje 500 kč měsíčně. Denní stravné bývá kolem 35 kč za dvě svačiny, oběd a pitný režim. Samosebou když je dítě omluvené a nemocné, za nesnědené obědy neplatíte. Nicméně měsíční náklady se i tak vyšplhají zpravidla na 750 Kč, ročně je to tedy přibližně 7 500 korun.  V některých školkách to může být jen 5 000 Kč ročně. Pokud rodina pobírá dávky hmotné nouze, je možné získat dotaci na stravování díky projektu Obědy do škol. Záleží ale na tom, zda je vaše MŠ do projektu zapojena. Zeptejte se v konkrétní MŠ, paní učitelky to budou vědět. Náklady na stravné jsou pro některé rodiče překážkou, proč nedávají dítě do MŠ, dokud to není povinné.

Další nutná část nákladů pro vás představuje vybavení, které ve školce pro dítě necháváte. Zatímco dosud jste vystačili s jedněmi holinkami, nyní musíte mít dvoje, ve školce necháváte obvykle navíc pyžamko, bačkory a náhradní oblečení na ven nebo na tělocvik. Vycházeli jsme z místních cen a vyšlo nám, že pokud nenakupujete v bazaru, bude vás to stát 550 – 800 Kč, a to skoro každý rok prosím, jelikož ty malé potvory pořád rostou a stěžují si pak, že je holínky tlačí.

Vybavení dítěte v MŠ

Poslední část nákladů představuje ušlechtilá zábava vašeho potomka. Školky s dětmi jezdí na výlety, exkurze, případně si zvou divadla přímo do MŠ. Některé školky vybírají do tzv. třídního fondu, z něhož akce platí, to je ročně 200- 400 Kč. Pokud ve školce třídní fond není, platíte za každou akci zvlášť, celkem to vyjde obvykle do 500 za rok. Ani na tyto náklady není možné obvykle žádat nikde o podporu. Školky vám ale často umožní splácet to třeba po menších částkách průběžně. Společné poznávací a kulturní výlety dětem prospívají. Hodně učitelek a školek proto pořádá i různé jarmarky a prodává vlastní výrobky vám rodičům, aby mohly z výtěžku vašim dětem platit autobusy nebo divadla.

Pokud patříte mezi rodiče, samoživitelky/samoživitele či pečující babičky nebo dědečky, kteří od Úřadu práce pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi, jste opravdu velmi nízkopříjmová domácnost. Je možné podat žádost o uhrazení odůvodněných nákladů vzniklých v souvislosti se vzděláním nebo se zájmovou činností potomka v MŠ (výlet, nástup do první třídy, škola v přírodě) a to prostřednictvím tzv. MOP mimořádné okamžité pomoci. Tato dávka je nenároková – úřad vždy posuzuje jednotlivé žádosti individuálně a přihlíží k příjmové situaci rodiny a sociálním poměrům, poté teprve dávku vyhodnotí. Před podáním takové žádosti se můžete poradit se sociálním odborem či terénním pracovníkem.

Takže kolik stojí Vaše dítě? Pokud nemůžete ušetřit díky nějaké podpoře výše uvedené, zaplatíte nejméně 8 200 Kč ročně, nejvíce  12 400 Kč ročně (při provozu školky na 10 měsíců). Zdá se vám to hodně? Za tu cenu byste mohli mít 95 hodin hlídání nějaké pražské chůvy, 124 krabiček cigaret, 50 kg biomrkve, 77 kg krkovice…a nebo 1 400 hodin péče a jedno spokojené dítě, které se naučilo v mateřské školce všechno, co opravdu potřebuje znát 🙂

Lucie Winklerová

 

Pin It on Pinterest