Největší sportovní svátek je za dveřmi, SkiTour se vrací do Libereckého kraje. Startem těch nejmenších začíná třídenní ČEZ Jizerská 50. Od pátku 8. února do neděle 10. února projedou upravenými stopami Jizerské magistrály, kde díky bohaté sněhové nadílce panují ideální podmínky, tisíce sportovců všech výkonnostních kategorií. Liberecký kraj podporuje tento významný masový závod pravidelně.

Do závodu vyjedou ti nejmenší, profesionálové i amatéři, firemní týmy, senioři. Deset kilometrů klasicky se v sobotu chystá jet hejtman Martin Půta a ve štafetě 4 x 3 kilometry bude hájit barvy Libereckého kraje i tým našich úředníků.

Součástí slavnostního zahájení celé 52. ČEZ Jizerské 50 v pátek 18 hodin je projížďka v kostýmech na 400 metrů libovolnou technikou s hromadným startem. Netradiční závod v historických kostýmech je především vzpomínkou na dobu, kdy se začala psát historie Jizerské 50. Jizerská 50 je již od roku 1971 Memoriálem horolezecké expedice Peru 1970. Setkání lyžníků je vzpomínkou na tuto expedici, jejíž 15 členů zahynulo při ničivém zemětřesení pod vrcholem Huascaranu. Členové expedice se jen pár měsíců před osudnou tragédií zúčastnili Jizerské 50.

„Věřím, že i letošní závody přinesou řadu nezapomenutelných zážitků a uvidíme opět skvělé sportovní výkony. Jsem rád, že jsme partnerem této významné sportovní. Stejně tak v rozpočtu kraje pamatujeme i na údržbu Jizerské, Krkonošské a Lužické magistrály,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Po sobotním sportovním maratonu v Bedřichově je připraven doprovodný program. Nejen příznivci běžkování se mohou pobavit v sobotu večer v Liberci. Už tradičně před radnicí na nám. Dr. Beneše je připraven od 19 hodin koncert. Letos přijedou Monkey Business.

Pátek

9.00 Mini Jizerská Pojišťovny VZP

12.00 Volkswagen Bedřichovská 30 – 30 km volně

16.30 Nyč sport sprint – 1,5 km soupaž – Kvalifikace

17.00 Nyč sport sprint – 1,5 km soupaž – Finále ženy

17.10 Nyč sport sprint – 1,5 km soupaž – Finále muži

17.00 – 19.00 Výstupy roku Českého horolezeckého svazu (Liberec)

18.00 Slavnostní zahájení – Bedřichov

 

Sobota

9.00 Hervis Jizerská 25 – 25 km klasicky

9.15 ČT Jizerská 10 – 10 km klasicky

15.00 Jizerská firemní RAUL – štafeta 4× 3 km

19.00 ČEZ Energy fest s Monkey Business (od 18:00 předkapela DJ Roxtar) – Liberec

 

Neděle

9.00 ČEZ Jizerská 50 – 50 km klasicky (8:45 start ELITE ženy)

11.30 Vyhlášení vítězů

16.15 Očekávaný dojezd posledního závodníka

Pokud jste nestihli zakoupit startovné na závodní víkend Jizerské 50 online, stále máte možnost se registrovat v OC Nisa Liberec a závodu se zúčastnit. Je možné koupit startovné na závody Jizerské 50 mimo trati na 10 km, která je již vyprodaná. Posledních pár míst zbývá do naplnění kapacity dětských závodů, na které bude možná registrace do vyprodání pouze v OC NISA Liberec ve čtvrtek 7. února.

V závodech uvidí lidé i známé tváře. Letos se v Bedřichově opět představí řada sportovních osobností, mezi nimi nejúspěšnější český boxer Lukáš Konečný. „Díky zapojení rukou jsou běžky pro boxery ideálním zpestřením,“ přiznává boxer s tím, že se chystá na Hervis Jizerskou 25. Ve sportovním nebude chybět ve třetí vlně hlavního nedělního závodu známý lékař, jednasedmdesátiletý kardiochirurg Jan Pirk, pravidelný účastník nejen J50. Svou účast potvrdili i borci ze šoubyznysu. Herec Jakub Kohák jede se startovním číslem 5352 a najdete jej v 6. startovní vlně.

Na trati uvidíme i rekordmany v počtu účastí se speciálními startovními čísly. Jde o členy Klubu mistrů, kterými se stane každý, kdo se zúčastnil minimálně 30 závodů Jizerské 50 na trati 50 km. Klub vznikl k výročí 50. Jizerské 50. Na start se postaví opět i Ladislav Míka, který jede po pětačtyřicáté. Poprvé startoval v roce 1968. „Na záda“ mu šlape Ivan Jaksch a žitavský závodník Gottfried Hänchen, kteří startovali jen o jednou méně.

Pokud si netroufáte stoupnout do stopy Jizerské 50, ale přesto chcete být u toho, pojeďte fandit těm největším hvězdám nebo vašim známým. Podle pořadatelů nejlepší atmosféru zažijí diváci samozřejmě přímo v zázemí na stadionu v Bedřichově. Budou moci naplno fandit u hromadného startu a hlavně u dojezdu závodníků do cíle a při slavnostním ceremoniálu u vyhlášení vítězů. V zázemí je pro diváky i závodníky připraven bohatý doprovodný program, který zabaví na celý den jak dospělé tak malé fanoušky. Tam také najdete stánek Libereckého kraje s drobnými propagačními předměty a chybět nebudou ani stánky dalších partnerů závodu.

K atraktivním místům pro fanoušky pak patří určitě Smědava a věhlasné místo na trati je Jizerka, která se nachází na cípu trasy Jizerské 50, konkrétně na 23. kilometru. Diváci zde mohou závodníkům fandit na krásném sjezdu. I zde se nachází parkoviště. Jiná místa pro fandění organizátoři nedoporučují. „Pro bezpečnost a plynulost závodu platí zákaz vstupu na trasu závodu jak divákům, tak případným hobby běžkařům,“ upozornil na závěr mluvčí závodu Richard Valoušek.

Tradičně je zajištěna hromadná doprava z Liberce autobusem č. 18 či speciální kyvadlovou dopravou. Na stadion se mohou diváci dopravit z Jablonce linkou 101.

Pro závodníky je kyvadlová doprava zdarma po předložení startovného čísla. Pro auta bude Bedřichov v sobotu 9. února a v neděli 10. února uzavřen od 6 do 9 hodin. Vstup mají povolen pouze závodníci, kteří si koupili předem parkovací kartu a místní obyvatelé s vydaným povolením od obce Bedřichov.

ČEZ Jizerská 50 je jedním ze závodů série SkiTour. Tu odstartoval v lednu Bedřichovský Night Light Marathon. Do šestice závodů ještě patří Kašperská 30, Orlický maraton, Karlovarská 50 a závěrečný JeLyMan, který se jede v krásném prostředí na pomezí Králického Sněžníku, Rychlebských hor a Hrubého Jeseníku. Tady pak bude jasné, kdo je vítězem celého seriálu závodů.

Zdroj: TZ Liberecký kraj

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest