Raspenavská společnost NOVUS Česko – největší výrobní závod čisticích rohoží v Evropě, výrobce kancelářské techniky a člen EMCO Group – slaví 25. výročí od svého založení. Produkty vyváží do více než stovky zemí světa. NOVUS zaměstnává 281 lidí, zejména z Raspenavy a Hejnic. Za poslední dva roky firma investovala do vybudování nové výrobní haly a technologií přes třicet milionů korun. Letos přijde na řadu zlepšení zázemí pro zaměstnance. Spouštět se bude také výroba radiálních rohoží.

„Od založení společnosti v České republice se nerozrostl pouze závod v Raspenavě. Celá skupina se stala mezinárodním koncernem a zaměstnává po celém světě více než 1200 lidí. Stále jsme firmou v rodinném vlastnictví. Zásadní význam v naší rozvojové strategii má rozmístění našich závodů, a především pak naši zaměstnanci. Právě Raspenava je pro náš podnikový vývoj klíčová,“ říká Christian Gnaβ, generální ředitel EMCO Group.

„Za těch pětadvacet let se nám v rámci holdingu EMCO Group podařilo vybudovat v Raspenavě silnou a prosperující firmu, jež je také velmi atraktivním zaměstnavatelem. Nyní u nás pracuje 281 lidí, převážně z regionu. Ještě před pár lety mnoho místních z nich dojíždělo za prací do Liberce, tento odliv se nám ale podařilo zastavit. Pracovní podmínky a mzdy jsou srovnatelné a časová úspora nevyčíslitelná,“ říká Karel Drapák, jednatel NOVUSu.

EMCO Group, jejíž je NOVUS součástí, své výrobky vyváží do více než stovky zemí světa, například do Brazílie, Francie nebo Německa. Mezi nejvýznamnější produkty patří čisticí rohože, používané například u vstupů do nákupních center či administrativních budov a výrobních závodů, nebo bazénové rošty. „V letošním roce spouštíme také výrobu unikátních radiálních rohoží, což jsou na míru dělané rohože rozměrem a tvarem natolik výjimečné, že jejich výrobu není možné automatizovat, a je zde tedy vysoký podíl ruční práce,“ popisuje Karel Drapák. NOVUS však vyrábí i věci, které denně používáme v práci či doma – skartovačky, řezačky či sešívačky – a i v této oblasti zaujímá vedoucí místo na trhu.

V roce 2018 investoval NOVUS zejména do digitalizace výroby, technologií a zvyšovaly se také mzdy. „Letos přijde na řadu zlepšení zázemí pro zaměstnance, investovat hodláme na 11 milionů korun,“ upřesňuje jednatel.

Dojíždění už není v kurzu

V současné době pracuje v NOVUSu 119 mužů a 162 žen, z toho je 73 lidí z Raspenavy, 55 z Hejnic,
34 z Nového Města pod Smrkem a 67 z dalších spádových obcí. „Lidi si vybíráme sami a pouze napřímo. Navzdory krizi na trhu práce jsme nikdy nemuseli přistoupit k najímání agenturních zaměstnanců či pracovníků ze zahraničí. Volná místa ve výrobě jsme vždy obsadili poměrně rychle a bez větších problémů,“ vysvětluje Žofie Sandtmann, vedoucí personálního oddělení. Na rekordní růst mezd ve výrobním sektoru zareagoval v loňském roce také NOVUS. Mzdy se zde zvedly o 8 % a firma každoročně vyplácí zaměstnancům také 13. a 14. plat. „Díky navýšení mezd jsme schopni konkurovat i libereckým výrobním podnikům. Rozdíly ve finančním ohodnocení nejsou tak velké, aby lidé byli ochotni trávit každý den hodinu či dvě dopravou do zaměstnání. Tento čas raději věnují rodině či koníčkům,“ popisuje Žofie Sandtmann. Složitější je ale pro NOVUS obsazování manažerských míst, a to i z důvodu požadavku na velmi dobrou úroveň německého jazyka. Volná je nyní například pozice manažera optimalizace výroby či technologa – normovače.

NOVUS podpoří region 25 dobrými skutky

NOVUS již v lednu rozjel projekt na podporu regionu pod názvem „25 dobrých let – 25 dobrých skutků!“.  „Chceme vylepšit místo, kde dvacet pět let úspěšně působíme. Do konce února nám obyvatelé Raspenavy, Hejnic a blízkého okolí mohou posílat návrhy, co v jejich městě zlepšit. Tipy již máme i od škol, obecních úřadů a spolků,“ poznamenává Karel Drapák. Firma vybere z nápadů pětadvacítku nejlepších, které bude po celý rok 2019 realizovat. „První přání jsme již splnili. Vybraným školám jsme rozdali naše flipcharty, pomohli jsme i útulku Azyl pes Krásný Les, pro nějž jsme nakoupili krmiva. V únoru jsme zase věnovali Základní škole v Libverdě naši speciální čisticí rohož a ZUŠ Frýdlant jsme pořídili stojánky na noty,“ uzavírá jednatel.

Zdroj: TZ Parliamo

 Novus Česko

 

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest