Letos po jedenácté vyvěsí Frýdlant na radnici tibetskou vlajku. Připojí se tak k mezinárodní kampani “Vlajka pro Tibet“. Ta připomíná 60. výročí tibetského velkého povstání proti čínské okupaci ve Lhase, při kterém zemřelo nejméně 80 tisíc Tibeťanů. Upozorňuje také na neustále pokračující nenásilný boj Tibeťanů za svá práva a snahu o zachování národní identity.

Ve Frýdlantu zavlála tibetská vlajka na radnici poprvé v roce 2009. „Od té doby ji vyvěšujeme 10. března, tedy v den výročí povstání Tibeťanů v roce 1959 proti okupaci, pravidelně,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Letos bude vlajka vyvěšena vzhledem k tomu, že 10. březen připadá na neděli, už v pátek 8. března. 

Starosta už dříve upozornil na to, že kdo ví o historii Tibetu a jeho konfliktu s Čínskou lidovou republikou více, vnímá možná paralelu s historií naší země – s mnichovskou dohodou v září 1938 a sovětskou okupací Československa v srpnu 1968. „V těchto těžkých dobách jsme zůstali také sami a bez spojenců. Našemu národu se však povedlo osvobodit se jak z nadvlády fašismu, tak i komunismu. Tibeťané to mají v současné geopolitické situaci daleko těžší,“ podotýká starosta.

Vlající vlajku Tibetu proto vnímá jako morální a duchovní podporu národu, který již půl století bojuje za sebeurčení a svobodu. „Byl bych rád, kdyby to podobně vnímali i lidé ve Frýdlantu,“ přeje si.

Vlajka je zároveň i symbolickou podporou dalších národů a států, které také žijí v nesvobodě, nebo je jejich území anektováno. „Národů, které jsou na svých právech postihovány a nedobrovolně žijí pod něčí nadvládou, je daleko víc. Vyvěšení tibetské vlajky je i jejich podporou, byť symbolickou,“ doplňuje starosta.

K mezinárodní kampani “Vlajka pro Tibet“ se letos chystá připojit 782 obcí, měst, městských částí, škol, magistrátů a krajů.  „Ve Frýdlantu tibetskou vlajku vyvěšujeme přímo na radniční balkón, který směřuje na náměstí. Dolů ji pak sundáváme až za několik dní,“ vysvětluje Jan Mráz z majetkosprávního odboru Městského úřadu Frýdlant.

K mezinárodní kampani “Vlajka pro Tibet“ se Česká republika připojuje pravidelně od roku 1996.

Více se můžete o kampani dozvědět na webových stránkách spolku Lungta (www.lungta.cz ), který ji v České republice organizuje.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest