Od 15.3. bude omezena úprava na vybraných trasách Jizerské magistrály. Pro posledních šedesát jizerskohorských tetřívků začíná čas rozmnožování. V lokalitách jejich výskytu dochází proto k zavedení klidovějšího režimu. 

Rolby nadále nebudou upravovat čtyři dílčí úseky: Štolpišskou mezi Smědavou a odbočkou ke Knajpě, Pašeráckou mezi odbočkou na Protrženou přehradou a nájezdem na Kasárenskou, Smrkovou cestu mezi Předělem a Černou Smědou a Jezdeckou cestu od bunru směrem ke Knížecí po nejbližší křižovatku.

„Omezení se týká výhradně strojové úpravy, vstup pro návštěvníky nebude nijak omezen. Chtěli bychom je ale požádat o ohleduplné chování – aby se nepouštěli mimo značené cesty, nedělali zbytečný hluk a měli svého psa na vodítku.“ vysvětluje Tomáš Korytář z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, vedoucí Správy CHKO Jizerské hory. Noční strojová úprava nebude pro příští dvě sezóny prakticky dotčena. Rolby by se však neměly v širším území výskytu tetřívků zhruba od Čihadel po osadu Jizerka pohybovat v brzkých ranních hodinách, tedy v době toku tetřívka. „Na nejčastěji využívaných trasách z Bedřichova, tedy na tzv. malém a velkém kolečku, změnu v režimu úpravy lyžaři nepocítí,“ upřesňuje Korytář.

Zdroj: Jizerská magistrála

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest