Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody vyhlásila devátý ročník populární fotografické soutěže Zaostřeno na Jizerky. Zúčastnit se může každý, kdo zašle nadaci až čtyři snímky z Jizerských hor v papírové i elektronické podobě. Odborná porota následně vybere 13 nejlepších snímků, ze kterých vydá benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2020. Výtěžek z jeho prodeje poputuje zpět na projekty pomáhající Jizerským horám. Uzávěrka je 7. června a podrobnější informace včetně kompletních pravidel naleznete na internetových stránkách nadace www.nadaceivanadejmala.cz.
„Cílem fotosoutěže je ukázat krásná místa Jizerských hor a upozornit tak na nutnost ochrany nejen tohoto pohoří, ale i přírody jako takové. Zároveň pomůžeme Jizerským horám díky prodeji kalendářů i finančně. A v neposlední řadě dáváme fotografům prostor pro představení svých unikátních snímků veřejnosti,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel pořádající nadace. Po červnové uzávěrce bude došlé fotografie hodnotit odborná porota a jeden snímek vybere i široká veřejnost v internetovém hlasování. Z širšího výběru vznikne celoroční putovní výstava, která bude mít vernisáž v říjnu. Zde bude představen i benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2020 sestavený z 13 nejlepších snímků. Autoři takto oceněných fotografií obdrží hodnotné ceny od společnosti Canon a knihy od nadace. Všichni účastnící fotografické soutěže obdrží jeden výtisk kalendáře jako poděkování zdarma.
Snímky je potřebné zasílat v dostatečném rozlišení minimálně 800 pixelů emailem i vyvolané s velikostí delší strany od 28 do 63 cm. Pro otištění v kalendáři musí být snímky orientované na šířku. Nadace vydala již přes deset tisíc kalendářů a zájem o ně každým rokem stoupá. V prvním ročníku byl náklad 800 kusů a loni jich bylo již 1 600. Na skladě jich nadaci zbylo posledních pár kusů a i o ty je stále zájem. „Díky výtěžku z jejich prodeje jsme přispěli na záchranu rašeliniště na Nové louce, opravu turistických stezek v Jizerských horách nebo například na výsadbu desítek tisíc sazenic stromků. Výtěžek z letošního ročníku pomůže obnově evropsky významné lokality Jizerské smrčiny. Zájem lidí mě opravdu velice těší a vážím si, že jsou ochotni tímto způsobem přispět na ochranu Jizerských hor,“ vypočítává Petrovský.
Nadace vyhlašuje fotografickou soutěž Zaostřeno na Jizerky již od roku 2011 a každým rokem dorazí kolem dvou set snímků od přibližně 50 autorů. Krom fotografů z České republiky se pravidelně hlásí i ti z polské strany Jizerských hor. „Obdivuji práci poroty, která musí každý rok vybrat jen pár těch opravdu nejlepších fotek. Vážím si obrovského nadšení a nasazení fotografů, kteří dokáží zachytit nejen nová místa, která jsem třeba ani neznal, ale ukázat i ta tradiční zcela nečekaným pohledem. Často se na dané místo musí vypravit opakovaně i časně ráno, aby vystihli správné světlo i počasí.  Zároveň mám velikou radost, že se nám tu povedlo vybudovat tradiční soutěž, která má i širší rozměr v podobě pomoci Jizerským horám,“ uzavírá Petrovský.
Více informací:      Ondřej Petrovský, ředitel Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody

tel.: 605 701 503 e-mail: petrovsky@nadaceivanadejmala.cz

www.nadaceivanadejmala.cz

 

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest