Na úterý 2. dubna připadá Mezinárodní den dětské knihy a výročí narození spisovatele Hanse Christiana Andersena. Každý rok se proto v České republice pořádají tzv. Noci s Andersenem s bohatým doprovodným programem. První proběhla v roce 2000 v Knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti.

Pro zájemce pořadatelé připravili dvě témata, a to „Andersen známý neznámý“, které připomene autorovy u nás zcela neznámé pohádky, jako je například kniha Při nejzazším moři, a 70. výročí nakladatelství Albatros.

Do projektu se zapojí Krajská vědecká knihovna v Liberci a její pobočky Kunratická, Vesec a Machnín. Mimo Liberec to pak budou i menší knihovny, jako je Knihovna ve Svijanech, která akci spojila s vítáním jara.

„Noci s Andersenem jsou mezi dětmi a jejich rodiči velmi oblíbené. Je to jedna ze skvělých akcí, kterými se snaží knihovny pomoci rodičům přilákat děti k četbě. V uspěchané době mobilů a počítačů je to víc než potřeba. Zároveň děti zažijí malé dobrodružství, kdy mohou strávit noc se svými čtenářskými kamarády mimo domov,“ uvedla Květa Vinklátová, členka rady kraje pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Městská knihovna v Doksech si připravila pro malé návštěvníky besedu s kynologem a jeho čtyřnohým kamarádem. Děti si vyrobí indiánský lapač snů, navštíví hororové sklepení a užijí si i diskotéku.

V Městské knihovně Aloise Jiráska ve Velkých Hamrech se mohou děti těšit na odpoledne plné her a zábavy. Pohádkový průvod si pro všechny děti i dospělé připravili v Turnově. Letos přivítají i vzácné hosty z dánského velvyslanectví v Praze.

V Jablonci nad Nisou přichystali zábavný večer na motivy knih Petra Síse pro děti a jejich rodiče. Tanvaldskou knihovnu navštíví včelař, bude se číst a soutěžit na téma života včel, a to jak skutečných, tak i pohádkových. Nebude chybět ani dílnička, výsadba obilí či výroba zapichovátek z voskových plátků.

Přehled všech akcí, které se v rámci Noci s Andersenem uskuteční, naleznete zde.

Zdroj: TZ Liberecký kraj

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest