Výsledky ekonomického průzkumu 2019 česko-německé obchodní a průmyslové komory DTIHK byly představeny veřejnosti na tiskové konferenci v Praze dne 27. března.  DTIHK je největší bilaterální zahraniční komorou v České republice. Ekonomický průzkum, který se každoročně provádí od roku 2002, byl v letošním roce ze strany veřejnosti očekáván s obzvlášť velkým zájmem. Mezi četnými zástupci tisku byli mimo jiné Česká televize, Rádio Praha a novináři z různých tiskových médií.

Detailní výsledky prezentoval Christian Rühmkorf, mediální ředitel DTIHK. 42% dotázaných průmyslových podniků v letošním roce očekává zhoršení hospodářského vývoje. Tento vývoj má jistě rozdílné pozadí, jako například technický vývoj “Průmysl 4.0”, digitalizace, nedostatek pracovních sil, přemístění výroby do zahraničí, investice do automatizačních technologií, ale obzvlášť tvrdě to zasáhne mnoho dodavatelů v automobilovém  průmyslu z důvodu změny technologie motoru na elektrický pohon. Není vyloučen dlouhodobý pokles v tomto tržním  segmentu. V následujících letech zmizí z trhu celá průmyslová odvětví. Snížení počtu pracovních míst bude nevyhnutelné.

Z průmyslového odvětví byli na pódium pozváni tři reprezentativní zástupci firem k podání objektivních zpráv a diskusi. Kromě dvou zástupců ze segmentu automotive byl jedním ze zástupců Peter M. Wöllner, jednatel CiS systems s.r.o. (www.cis.de). Peter M. Wöllner vysvětlil, že od roku 1997 se jeho rodinný podnik na hranici tří zemí CZ-DE-PL ekonomicky vyvíjel víceméně nepřetržitě. „Doposud jsme v České republice  nemuseli zaměstnance propouštět. Dokonce i v době světové hospodářské krize v letech 2008/9 jsme stáli za našimi zaměstnanci a společně jsme si pevně utáhli opasky tak, abychom celou krizi zvládli. Firma CiS není závislá na konkrétním trhu a bude i nadále systematicky rozšiřovat svůj obrat v oblastech automatizace, bankovnictví, strojírenství, zdravotnické techniky, měřících a řídících technologií, dopravní techniky,  tak jako v oblastech energetiky a environmentálních technologií. I s měnícími se tržními podmínkami bude naše společnost bojovat o to, aby byla zajištěna všechna pracovní místa. S pomocí digitalizace a automatizace administrativních procesů budeme moci dále zvyšovat naši konkurenceschopnost.  Pomocí CPS-aktivit, od nabídky přes příjem objednávek, přes celou výrobu až po dodávku, budeme výrazně zvyšovat naši produktivitu, a tím budeme i nadále úspěšní.“
Vyjádření Petra M. Wöllnera si získalo velkou pozornost. Rádio Praha v závěru P. Wöllnera požádalo o rozhovor na téma vzdělávání a 1. Škola mistrů v České republice, kterou založila společnost CiS v roce 2009.

Jako uznávaný značkový výrobce systémové techniky a mechatroniky se společnost CiS spoléhá na udržitelné koncepty, kvalitu, rychlost a spolehlivost ve službách svým zákazníkům. Z pohledu těchto zákazníků patří dnes společnost CiS k nejlepším na trhu. Zákazníci oceňují zejména aktivní přínos společnosti CiS k jejich “total cost of ownership”, čímž podporuje jejich konkurenceschopnost. CiS bude systematicky rozšiřovat tuto vedoucí pozici v odvětví automatizační, automobilové, bankovní, strojírenské, zdravotnické techniky, řídicí techniky, měření a regulace, dopravní, dopravní a železniční technologie, jakož i energetické a environmentální technologie.

CiS electronic GmbH, D-Krefeld
CiS automotive GmbH, D-Krefeld
CiS systems s.r.o., CZ-Nové Město p.S.
CiS automotive SRL, RO-Sibiu

Zdroj: TZ CiS – tisková kancelář

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest