LIBERECKO – Nutil mladíka k uzavírání spotřebitelských úvěrů. Většinu věcí si pak sám ponechal, zatímco mladík měl úvěry splácet.

Liberečtí kriminalisté spolu s policisty z obvodního oddělení v Novém Městě pod Smrkem objasnili desítku případů úvěrových podvodů.

Těch se v období od května do července loňského roku dopouštěl 20letý muž z Liberecka. Při sjednávání revolvingových úvěrů uváděl nepravdivé informace, na základě kterých mu v několika případech byly vyplaceny finanční prostředky. Ve firmách, které ve smlouvách jako svého zaměstnavatele uváděl, však nikdy nepracoval. Mimo to zkresloval i výše pravidelných měsíčních příjmů. Mladý muž v několika případech hned po sjednání smluv, ještě na prodejnách, peníze využil k nákupu spotřebního zboží. Ponejvíce mobilní telefony, výpočetní techniku, ale také například televizor. Pravidelné splátky úvěrů však nesplácel. Nutno uvést, že polovině žádostí nebylo ze strany poskytovatelů vůbec vyhověno a k čerpání úvěrů tak nedošlo. I přesto výše vzniklé škody atakuje hranici 80tisíc korun.

Co k tomu mladíka vedlo?

Kriminalisté v průběhu vyšetřování zjistili okolnosti, které vedly k obvinění také 35letého muže z Liberecka. Nikoli však z úvěrového podvodu, ale z vydírání. Ten pod pohrůžkou násilí nebo jiné těžké újmy nebo také ztrátou zaměstnání, nutil 20letého mladíka k uzavírání úvěrových smluv. Mladík z obavy o své zdraví tak povětšinou přímo na prodejně nebo v její blízkosti předával 35letému “vykukovi” věci, které za poskytnuté peníze, na základě podvodně sjednaných smluv, nakoupil. Někdy zaplatil o 15let staršímu muži dokonce i náklady na cestu do prodejny.

Policejní komisař obvinil 20letého mladíka z přečinu úvěrový podvod, za což mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody na jeden rok až pět let. Druhého z mužů obvinil policejní komisař z přečinu vydírání. Ten, v případě odsouzení, může ve vězení strávit šest měsíců až čtyři léta.

5. dubna 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

Zdroj: Policie ČR

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest