Zámecký rybník ve Frýdlantu zůstává i po zrekonstruování vypuštěný. Důvodem jsou průsaky, které způsobily zatékání do soukromého objektu. Na řešení situace budou odborníci z Národního památkového ústavu během jara intenzivně pracovat, Město Frýdlant je připraveno poskytnout součinnost.

Zámecký rybník prošel v předchozích letech rozsáhlou obnovou, napuštěn byl po ní na podzim loňského roku. Radost z krásně obnoveného zákoutí Frýdlantu však nevydržela příliš dlouho. „Krátce po napuštění rybníka bylo zjištěno, že dochází k zatékání vody z něj do soukromého objektu v jeho blízkosti. Rybník proto musel být znovu vypuštěn. A protože během zimy nebylo možné závadu hledat, zůstal vypuštěný i v následujících měsících,“ vysvětluje starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Odborníci však nezaháleli a snažili se najít příčinu problému. „Podle veškeré naší dokumentace a projektové dokumentace nedošlo ani k porušení izolační vrstvy rybníka ani hráze. Nebyl tedy důvod, proč by měla voda prosakovat. Nicméně ve starých mapách jsme objevili, že pod chodníkem, který je po hrázi, je starý náhon. A tudy voda nejspíš prosakuje,“ říká technik Národního památkového ústavu na Sychrově Jan Richter. Odborníci se tak budou během jara snažit odhalit, zda to tak opravdu je a problém vyřešit. „V následujících týdnech začneme rybník pomalu napouštět, vždy necháme hladinu stoupnout o zhruba půl metru. Pak budeme několik dní sledovat, jestli voda prosakuje, či nikoli. Pokud prosakovat nebude, opět připustíme dalšího půl metru. Tak to půjde dál do doby, než voda prosakovat začne. Pak situaci zdokumentujeme, a budeme věc technicky řešit,“ doplňuje Richter. Pokud bude problém opravdu ve starém náhonu, otevřou dělníci chodník, místo zaizolují a rybník pak nechá památkový ústav dopustit.

„Věřím, že se závadu podaří co nejdříve najít a vyřešit. Město Frýdlant bude v tomto Národnímu památkovému ústavu nápomocné, jak to jen půjde. Máme předjednané některé úřední kroky, které tomu musejí předcházet. Protože všichni chceme, aby byl zámecký rybník opět tím krásným místem, jakým byl po své povedené rekonstrukci,“ uzavírá starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Foto rybníka po obnově a před následným vypuštěním: Radek Petrášek

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest