Od rána mají hasiči v Libereckém kraji plné ruce práce. Kvůli silnému větru vyjíždějí k popadaným stromům, spoustu jednotek během dopoledne zaměstnaly také dva lesní požáry. 
První byl ohlášen krátce po 10. hodině v části obce Hradčany (Ralsko), kdy oznamovatelka viděla v lese plameny. Povoláno bylo 6 jednotek hasičů. Požár zasáhl plochu 100x100m, hořela lesní hrabanka, ale také kmeny stromů, někde až do výšky pěti metrů. Velké zakouření si vyžádalo zásah v dýchací technice.

Aby měli hasiči dostatek vody, zřídili čerpací stanoviště na rybníku Držník. Za použití až pěti vodních proudů se podařilo požár do 12. hodiny uhasit. Příčinou požáru byly s největší pravděpodobností spadlé dráty vysokého napětí.

K druhému lesnímu požáru došlo kousek od hotelu Ještěd. I sem bylo povoláno 6 jednotek hasičů. Požár byl hlášen přímo z recepce hotelu Ještěd a v první fázi se ho snažil uhasit hasicími přístroji personál hotelu. Požár byl zhruba 80m od hotelu na ploše 20m2, zasáhl hrabanku a nízký porost. Na likvidaci stačil jeden vodní proud a ženijní nářadí. Příčinou požáru byla manipulace s otevřeným ohněm (nedopalek cigarety).

Ke zmíněným popadaným stromům hasiči vyjížděli především na Turnovsku, a to kolem Vyskře, Hrubé Skály nebo Mírové pod Kozákovem.

Autor: Mgr. Zdenka Štrauchová

Zdroj: HZS LK

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest