V úterý 23. dubna uspořádala MAS Frýdlantsko spolu se  Spolkem  pro obnovu kostela v Horní Řasnici a Okrašlovacím spolkem Horní Řasnice – Srbská v prostorách Obecního úřadu v Horní Řasnici setkání členů okolních spolků. Zúčastnili se členové Novoměstského okrašlovacího spolku, spolku Český svět z Dolní Řasnice, nově vznikající spolek Campana  z Jindřichovic pod Smrkem, spolku Patron, zabývající se obnovou a péčí o drobné památky, a zástupkyně MASIF  Frýdlantsko, paní Jitka Doubnerová a paní Anna Randáková

Setkání bylo zahájeno prohlídkou kostela Neposkvrněného početí Panny Marie v Horní Řasnici, jehož opravy a restaurování jsou jednou z aktivit zdejšího Spolku pro obnovu kostela v Horní Řasnici.  Snahu spolku  dlouhodobě podporuje obec Horní Řasnice, jejímž majetkem se stal  kostel  v roce 2014. Na opravy také významně přispělo Ministerstvo kultury ČR, Liberecký kraj a další dárci. Nejdříve byly opraveny krovy a střecha, loni byla okna kostela osazena nádhernými vitrážemi, letos bude zahájena rekonstrukce bočního oltáře Jana Nepomuckého. Před dokončením je obnova  hlavního oltáře Neposkrvněného početí Panny Marie. Kostel svojí atmosférou zlákal i filmaře, kteří  loni v září použili jako interiér pro natáčení pohádkové svatby do filmu Hodinářův učeň, ve kterém si zahrál Viktor Preiss.

Potom se všichni přesunuli ke kapli Panny Marie Sněžné v Srbské, jejíž obnova bude  na bedrech  Okrašlovacího spolku Horní Řasnice – Srbská, a prohlédli si kapli a nově opravený křížek před kaplí.

Celé setkání ukončila přátelská diskuze o plánech a budoucí spolupráci okrašlovacích spolků na Frýdlantsku. Myšlenkou a cílem práce okrašlovacích spolků Frýdlantska by mělo být to, aby se lidé starali o místo kde žijí, což přináší radost nejen jim, ale i všem, kteří malé vísky v pohraničí navštíví.

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest