Zastupitelé města Frýdlant schválili na svém zasedání ve středu 24. dubna 2019 všechny dokumenty, které podmiňují prodej Nemocnice Frýdlant s.r.o. společností EUC, a.s. Krajské nemocnici Liberec, a.s. (KNL). Zavázali se také k podpisu dodatku č. 17 nájemní smlouvy, jehož náplň bude s Nemocnicí Frýdlant a KNL pilována v příštích týdnech. Zastupitelé také vzali na vědomí dokument uzavřený mezi Nemocnicí Frýdlant a KNL, nazvaný Term sheet, který je formou dohody o vypořádání mezi EUC a KNL.

Zastupitelé stanovili základní podmínky Dodatku č. 17 nájemní smlouvy uzavřené mezi městem Frýdlant a Nemocnicí Frýdlant s.r.o. takto:

  1. a) 100% podíl ve společnosti Nemocnice Frýdlant, s.r.o. koupí Krajská nemocnice Liberec, a.s. nejpozději do 30. 6. 2019
    b) Nemocnice Frýdlant, s.r.o. podepíše dodatek nájemní smlouvy na provozování areálu s městem Frýdlant nejpozději do 30. 6. 2019 na dobu nejméně do 31. 12. 2030, s možnou smluvní opcí do 23. 9. 2036
    b) Zdravotní a lékařské služby včetně jejich komplementů v areálu nemocnice Frýdlant bude garantovat Krajská nemocnice Liberec, a.s.
    c) Krajskou nemocnicí Liberec, a.s. bude garantována péče v rozsahu definovaném MEMORANDEM po dobu nájemního vztahu – rozsah a dobu plnění bude řešit Příloha Nájemní smlouvy č. 2

„Co se týče rozsahu zdravotní péče, která bude v nemocnici garantovaná pod hlavičkou KNL, ten zatím není přesně stanoven. Jisté ale je, že nebude možné požadovat péči, kterou nemocnice poskytovala před pěti, deseti lety. Už nikdy tu nebudeme mít porodnici, akutní chirurgii, akutní internu. Z mnoha objektivních důvodů už to prostě není možné. A bylo by bláhové si nalhávat, že je to jinak,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Frýdlantská nemocnice ale bude poskytovat řadu ambulancí, bude mít k dispozici rentgen, sono, funkční laboratoř. Novinkou bude oddělení následné péče s intenzivní rehabilitací, kterou využijí pacienti, kteří prodělali chirurgické nebo ortopedické operace, nebo pacienti například po mozkových příhodách. „Právě bonusem tohoto oddělení následné péče, které bude rozšířeno o lůžka následné péče z Jablonného v Podještědí, bude, že tam slouží internisté. Ti by mohli v nemocnici začít opět sloužit 24 hodinovou pohotovostní lékařskou službu, o kterou již dlouho usilujeme a kterou nám EUC nebyla schopna nabídnout a museli jsme si ji proto s pomocí KNL zajistit sami prostřednictvím praktických lékařů i specialistů z Frýdlantska,“ doplňuje místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka, který má zdravotnictví ve své gesci.

Konkrétní rozsah poskytované lékařské a zdravotnické péče se ale bude teprve ladit. „Krajská nemocnice Liberec vypracuje audit, po kterém bude teprve vědět, jaký je faktický stav nemocnice ve Frýdlantu a s čím může počítat. Potom reálně zhodnotí, jakou péči může v této nemocnici garantovat v současné době a jakou v horizontu příští let.  Město Frýdlant bude samozřejmě žádat garanci péče v rozsahu definovaném v Memorandu,“ vysvětluje Jiří Stodůlka.

Město Frýdlant se v souvislosti s nemocnicí Frýdlant a jejím odkupem Krajskou nemocnicí Liberec zavázalo k investici tří milionů korun bez DPH k pořízení projektové dokumentace na první část nezbytné rekonstrukce areálu, který je v majetku města. Do jeho obnovy je připraveno vložit ze svého rozpočtu v letech 2020 a 2021 částku 25 milionů korun bez DPH.

Zdroj: TZ Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest