Jedna z největších kulturních akcí regionu proběhne třetí květnový víkend ve Frýdlantu. Jde o tradiční Valdštejnské slavnosti, které Město Frýdlant pořádá vždy jednou za dva roky v lichý rok. Tentokrát slavnosti proběhnou od 17. do 19. května 2019.

„Valdštejnské slavnosti mají mezi návštěvníky své dobré jméno. V posledních letech na ně míří desetitisíce lidí. Díky zpětné vazbě víme, že se jim velmi líbí historické pojetí slavností a také to, že slavnosti jsou postaveny na pevných a stále stejných základních kamenech. Lidé si v nich vždy najdou oblíbenou historickou bitvu, ohňový průvod, ohňostroj nebo kulturní vystoupení na náměstí či na zámku. A také třeba vojenské ležení v parku. Nicméně přesto se do každého ročníku snažíme vložit něco nového. Letos to bude například lazebna, jejíhož provozování se ujmou místní aktivní senioři,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Ostatně není to jejich první iniciativa na slavnostech. Už v předchozích dvou ročnících se podíleli například na módní přehlídce nebo v roce 2017 na lazaretu v městském parku.

„Senioři byli v lazaretu dokonale namaskovaní a jejich „zranění“ tak vypadala opravdu věrohodně. Návštěvníky slavností jejich stan bavil, protože byli navíc velmi přátelští. Letos proto vedle lazaretu vyroste další historický stan s lazebnou, což byly takové městské lázně, sloužící k očistě těla. Nebudeme ale prozrazovat, čím bude její interiér vybaven, to bude překvapení,“ doplňuje starosta.

Další novinkou Valdštejnských slavností 2019 pak bude speciální edice upomínkových mincí s motivem Albrechta z Valdštejna. „Přední stranu mince zdobí zdařilý 3D reliéf s portrétem vévody. Na zadní straně je znak města Frýdlantu a také již známé logo Valdštejnských slavností v podobě vévodova knírku. Mince byla vydána v nákladu 1.000 kusů a její rozměr je 35mm. Mince budou uvedeny do prodeje právě během Valdštejnských slavností a budou k dostání pouze v informačním centru v přízemí budovy radnice za cenu 30 Kč,“ říká vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Iva Beranová.

Letos slaví Valdštejnské slavnosti významné výročí, a sice 25 let od obnovení původních oslav. „Myšlenka obnovení tradice Valdštejnských dnů vznikla u příležitosti oslav stého výročí položení základního kamene nové frýdlantské radnice v roce 1993. První ročník obnovených slavností se uskutečnil rok poté, začátkem června 1994,“ vysvětluje Dan Ramzer. Město Frýdlant vydává u příležitosti tohoto výročí barevnou publikaci nazvanou „25 let Valdštejnských slavností ve Frýdlantu“. Pokřtěna a uvedena do prodeje bude během víkendového programu slavností.

A ještě jedno výročí je s Valdštejnskými slavnostmi 2019 svázáno. Jde o dvacetileté výročí Miroslava Kněborta v roli vévody Albrechta z Valdštejna, jehož bude po dobu slavností opět představovat i letos. „Dvě desetiletí nejsou málo, takže je jasné, že jsem se s postavou Albrechta z Valdštejna za tu dobu hodně sžil. I když musím přiznat, že hledání nejvhodnějšího způsobu prezentace vévody na slavnostech bylo z počátku náročné. Řešil jsem otázku, jak ho „uchopit“, protože to byla kontroverzní postava a ty se neztvárňují snadno. Na jednu stranu musí splňovat to, co chtějí historici – tedy aby byla téměř výhradně plná záporů a na druhou stranu by měl být Albrecht při slavnostech miláčkem davu a lidi oslovovat a bavit. Nebylo to vůbec jednoduché. Postavil jsem tedy jeho postavu na tom, že bude skutečným vévodou, který má v sobě kus ráznosti, arogantnosti, kterou nahradí některé záporné vlastnosti a bude jiný, než všichni ostatní. Nejen tedy chováním, ale i svou vizáží. Je na první pohled odlišný od všech ostatních,“ popisuje Miroslav Kněbort ze Sdružení Bohém.

Program Valdštejnských slavností 2019 bude opět třídenní. Pátek bude, stejně jako v předchozích ročnících, patřit místním spolkům i zpěvákům zvučných jmen. „Proběhne celý na náměstí T. G. Masaryka, kde vedle dětí ze ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant a Domu dětí a mládeže vystoupí i například skupina Doktor PP, The Grizzlies, Jakub Děkan nebo Aneta Langerová se svojí kapelou,“ říká starosta města. „Páteční program bude opět zpoplatněný. Za vstupné na něj lidé zaplatí stejně jako před dvěma lety 100 Kč, což není nikterak vysoká částka. Lidé mohou navíc využít možnosti nákupu dvoudenní či třídenní vstupenky, která je vyjde levněji než vstupné na každý den zvlášť. A pokud si zajdou ještě před slavnostmi pro vstupenku do Turistického informačního centra, budou ji mít v předprodeji ještě levnější,“ říká Iva Beranová.

Podrobnější přehled vstupného najdete zde:

Cena u pokladen Zvýhodněná cena v předprodeji
Dvoudenní sobota + neděle 200 Kč 180 Kč
Třídenní na celé slavnosti 250 Kč 230 Kč
Páteční hudební program 100 Kč
Sobotní program 150 Kč
Nedělní program 100 Kč
Děti do 130 cm ZDARMA
Držitelé průkazu ZTP/P a jejich doprovod ZDARMA
Vstup v dobovém kostýmu ZDARMA

Sobotní a nedělní program se opět ponese v ryze historickém duchu. Atrakce pro návštěvníky budou rozmístěny po celém městě. „Na náměstí lidé najdou bohatý kulturní program a také dobový jarmark, u kterého opravdu dbáme na vizuální podobu i nabízené zboží. Stánkaři musejí být v dobových kostýmech a dobový musí být i jejich stánek. Letos bylo k prodeji na Valdštejnské slavnosti přijato 109 stánkařů,“ říká starosta města. Frýdlant v sobotu opět vsadí na novinku z minulého ročníku, kterou je sobotní večerní koncert. Středověkou hudbou v novém stylu tentokrát návštěvníky rozproudí Bohemian Bards. Následovat bude pochodňový průvod s vévodou od zámku, zakončený ohňostrojem, který tentokrát ozvláštní i divadelní epizoda.

Chybět na slavnostech nebude ani tentokrát oblíbené vojenské ležení. Návštěvníci ho najdou v městském parku a také u restaurace Na rozcestí (dříve motel Daniela). „Vojáci se totiž do parku už všichni nevejdou. Letos se jich bude aktivně na programu podílet rekordní množství, 680. Přijedou nejen z různých koutů naší republiky, ale i z Nizozemí, Polska nebo Německa,“ doplňuje Iva Beranová. Rekonstrukce bitev se tradičně uskuteční v sobotu i v neděli, ta sobotní začne na louce za restaurací Na rozcestí v 16.00 hodin, nedělní pak už ve 14.00 hodin.

Už potřetí také bude součástí Valdštejnských slavností kostel Nalezení svatého Kříže, ve kterém budou probíhat komentované prohlídky, zájemci si budou moci poslechnout i dobovou hudbu. Chybět nebude v neděli dopoledne ani tradiční mše, které se účastní i vévoda Albrecht z Valdštejna a také někteří jeho blízcí.

Oblíbeným místem návštěvníků slavností je pak hrad a zámek Frýdlant. Program se tam uskuteční v sobotu. Odstartuje ho oblíbená snídaně s vévodou a ukončí večerní divadlo, ohňová show a následně odchod ohňového průvodu směrem na náměstí.

Především dětské návštěvníky potěší bohatý program na nádvoří radnice. „Po oba víkendové dny budou k dispozici ve výstavní síni tvořivé dílničky pro děti a děti se mohou zapojit do výtvarné soutěže, jejíž výsledek vyhodnotí vždy navečer sám vévoda Albrecht z Valdštejna. Každý den jsou pak pro děti připraveny divadelní pohádky nebo interaktivní vystoupení,“ doplňuje Iva Beranová.

Během Valdštejnských slavností budou také otevřeny všechny městské objekty, jako je muzeum Špitálek, městské muzeum v prostorách radnice a umožněn bude i výhled z radniční věže. Otevírací doby budou prodloužené, v pátek a v sobotu do 20.00 hodin, v neděli do 19.00 hodin.

Na přípravě Valdštejnských slavností 2019 pracuje už více než rok přípravný tým, který je tvořen převážně ze zaměstnanců města a čítá 15 lidí. Samotné slavnosti však tomuto týmu pomáhají realizovat také nezbytní dobrovolníci. „Jde o dobrovolníky z řad studentů či zaměstnanců úřadu. Všichni městu svou pomoc nabízejí dobrovolně a bez nároku na honorář a my si toho velmi ceníme. Dobrovolníci pomáhají jednak s prodejem vstupenek na osmi místech kolem náměstí, pak také třeba se zajištěním bezpečnosti. To mluvím především o dobrovolných hasičích, kteří budou zajišťovat sobotní ohňový průvod a jeho bezpečný průchod náměstím a kteří také vytvořili téměř 400 pochodní pro ohňový průvod,“ uvádí starosta Dan Ramzer.

Na samotné slavnosti pak budou dohlížet i příslušníci dalších složek Integrovaného záchranného systému, k dispozici bude na rohu náměstí opět sanitní vůz.

Program na náměstí si návštěvníci mohou užít nejen přímo u pódia, k vidění bude i na dvou velkoplošných obrazovkách.

Celý program a podrobné informace nejen o Valdštejnských slavnostech 2019, ale i o předchozích ročnících, můžete najít na www.valdstejnske-slavnosti.cz.

Zdroj: Město Frýdlant

Fotografie z tiskové konference uspořádané k tématu Valdštejnských slavností: Petr Bíma

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest