Nehodou skončila ve čtvrtek odpoledne jízda traktoru řízeného žákem třetího ročníku frýdlantské Střední školy hospodářské a lesnické. Student pod dozorem učitele odborného výcviku svážel z areálu školy v Hejnicích v rámci pracovního úkolu dřevo do Lázní Libverda vyvážecím traktorem Vimek 610 SE s hydraulickým jeřábem.

„Žák má řidičský průkaz skupiny T, přičemž zmíněný stroj znal. Běžně s ním v rámci odborného výcviku pracuje,“ uvedl ředitel školy Miroslav Kudrna.

Studenta učitel odborného výcviku o řízení stroje patřičně poučil a instruoval. Nehoda se stala při jízdě po mírně se svažující rovné asfaltové účelové komunikaci, lemované stromořadím. Mladý šofér sjel z cesty a čelně narazil do stromu.

„Učitel jel v doprovodném vozidle několik desítek metrů před traktorem, který žák řídil a průběžně kontroloval jeho jízdu ve zpětném zrcátku,“ informoval Miroslav Kudrna.

Ihned poté, co zpozoroval nehodu, poskytl žákovi první pomoc, zavolal záchrannou službu a policii. Pak oznámil nehodu vedoucímu školního pracoviště v Hejnicích, stejně jako zákonnému zástupci žáka.

Student byl se zraněním hlavy transportován do nemocnice v Liberci, kde se podrobil operaci obličeje. Není v ohrožení života. Žák se po včerejší operaci obličeje probral, komunikuje s rodiči (vyžádal si sluchátka a telefon) a zůstává na pozorování na jednotce intenzivní péče. Krvácení do mozku se při CT hlavy nepotvrdilo,“ řekl ředitel Střední školy hospodářské a lesnické.

“Je třeba ocenit včasnou reakci instruktora a rychlý zásah záchranky. V krátkém časovém úseku byli lékaři i policie na místě,“ řekl náměstek hejtmana pro rezort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti Petr Tulpa.

Havarovaný stroj je v majetku Libereckého kraje. „Odhad škody se nyní zjišťuje,“ doplnil Petr Tulpa.

Zdroj: TZ Liberecký kraj

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest