Odhadem zhruba 26 tisíc lidí přilákaly od pátku 17. do neděle 19. května 2019 do Frýdlantu tradiční Valdštejnské slavnosti. Připraven pro ně byl bohatý program, složený v pátek především z koncertů, v sobotu a neděli pak z pestré skládačky akcí a atrakcí na řadě míst města. Mezi největší lákadla patřil páteční koncert Anety Langerové, sobotní a nedělní rekonstrukce historické bitvy nad městem, ohňový průvod ze zámku na náměstí T. G. Masaryka, vojenské ležení v městském parku, doplněné lazaretem a lazebnou a také dětský program a stánkový prodej řemeslných výrobků. Část akcí slavností se pak odehrávala mimo jiné také na hradu a zámku Frýdlant a v kostele Nalezení sv. Kříže.

Letos oslavily Valdštejnské slavnosti významné výročí, a sice 25 let od obnovení původních oslav. „Myšlenka obnovení tradice Valdštejnských dnů vznikla u příležitosti oslav stého výročí položení základního kamene nové frýdlantské radnice v roce 1993. První ročník obnovených slavností se uskutečnil rok poté, začátkem června 1994,“ vysvětluje Dan Ramzer. Město Frýdlant vydalo u příležitosti tohoto výročí barevnou publikaci nazvanou „25 let Valdštejnských slavností ve Frýdlantu“. Pokřtěna a uvedena do prodeje byla v sobotu během programu slavností.

A ještě jedno výročí je s Valdštejnskými slavnostmi 2019 svázáno. Jde o dvacetileté výročí Miroslava Kněborta v roli vévody Albrechta z Valdštejna, jehož po dobu slavností opět představoval i letos.

„Slavnosti se obešli bez komplikací, opět nám přálo i počasí a teploty byly o víkendu téměř letní, což po deštivých a chladných dnech z předchozího týdne považujeme za malý zázrak. Návštěvníci si tak mohli slavnosti užít dosyta a bez obav z deště a zimy,“ říká starosta Frýdlantu. Za hladkým průběhem slavností stojí několikaměsíční práce realizačního týmu a také řada dobrovolníků, kteří bez nároku na odměnu pomáhali s organizací. „Všem těm, kteří Městu Frýdlant během slavností pomáhali, patří obrovský dík. Ať se jedná o členy složek integrovaného záchranného systému, dobrovolníky nebo seniory a děti, kteří se přímo podíleli na programu. Jeden každý má svůj podíl na tom, že návštěvníci odjížděli z Frýdlantu s úsměvem na tváři a pocitem hezky stráveného volného času, což je pro nás ta nejlepší odměna za měsíce náročných příprav,“ uzavírá Dan Ramzer.

Fotografie: Radek Petrášek
Zdroj: TZ Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest