Pojďme se ohlédnout za minulým víkendem, který ve Frýdlantě probíhal ve znamení Valdštejnských slavností, největší kulturně-společenské události, konané vždy jednou za dva roky třetí víkend v květnu. Slavnosti připomínají osobnost vojevůdce vévody Albrechta z Valdštejna, který je s Frýdlantem spojen.

Program Valdštejnských slavností 2019 se odehrával tradičně na různých místech ve městě. Na náměstí T. G. Masaryka a v přilehlých ulicích byla postavena tržnice, v městském parku vojenské ležení a dokonce i lazaret. Během slavností proběhly dvě velké bitvy na louce nad Frýdlantem.
Návštěvníci se mohli podívat do muzeí, radniční věže nebo Státního hradu a zámku Frýdlant.

V pátek večer vystoupila na hlavním pódiu na náměstí zpěvačka Aneta Langerová, Jakub Děkan, kapela Rain.

Slavnosti byly oficiálně zahájeny v sobotu v 11 hodin příjezdem vévody Albrechta z Valdštejna. Všechny návštěvníky přivítal starosta města Dan Ramzer. Zahájení se zúčastnil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta, starostové okolních českých, polských a německých měst a obcí a další významní hosté.

Sobotu zakončil pochodňový průvod v historických kostýmech a nádherný ohňostroj.

Poslední den proběhl ve znamení velké bitvy, a Frýdlant se opět s vévodou Albrechtem z Valdštejna na dva roky rozloučil. Program pro návštěvníky slavností probíhal až do večera.

V historii se první Valdštejnské slavnosti konaly koncem června roku 1934 k třístému výročí zavraždění Albrechta z Valdštejna. Již tehdy se jednalo o událost přesahující hranice okresu, byly vypraveny zvláštní vlaky z Tanvaldu, Zhořelce a Žitavy i posíleny autobusové linky.

Oslavy se tehdy konaly od soboty 23. června a trvaly celý týden. Začaly odhalením Valdštejnovy sochy na náměstí. Bronzová socha vévody byla odlita v Praze firmou Barták podle návrhu raspenavského sochaře Scholze a umístěna na kašně uprostřed náměstí. Slavnosti měly několik charakteristických programových prvků, které respektují i současní organizátoři slavností. Je to kulturní program, výstavy, průvody valdštejnských ozbrojených jednotek a pochodňový průvod.

Čas potom řádně trhal oponou, po válce Valdštejnovu sochu, určenou do sběru, zachránil vedoucí městského muzea Václav Mráz, který ji odkoupil a umístil v muzejní expozici, odkud byla roku 1956 přenesena na dolní nádvoří zámku. Valdštejnské slavnosti pak byly obnoveny po šedesáti letech a socha teprve v roce 2007 opustila zámecké nádvoří a vrátila se do města.

Letošní krásné a vydařené Valdštejnské slavnosti 2019 si můžete připomenout v této obsáhlé fotogalerii.

Foto: Petr Bíma Reklama Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest