Nejen s postavou Albrechta z Valdštejna, ale i další známou osobností je spojeno město Frýdlant. Tou osobností je spisovatel Franz Kafka, který zde během svého života pobýval při výkonu své práce kontrolora pojišťovny. A právě Franze Kafku si Frýdlant připomene v pondělí 3. června 2019, v den 95. výročí jeho úmrtí, nevšedním happeningem. Ten začne ve 13.00 hodin před frýdlantskou radnicí na náměstí T. G. Masaryka a poté se přesune do bývalé Zemědělské, hospodyňské a mlékařské školy, kde studovala Kafkova nejoblíbenější sestra Ottla.

„Fenomén Franze Kafky je spojený i s Frýdlantem, protože Franz Kafka ve Frýdlantě prokazatelně několikrát pobýval. Byl kontrolorem bezpečnosti práce Dělnické úrazové pojišťovny, a protože nebyl jen obyčejným úředníkem a o svou práci se velmi zajímal, vedení firmy mu svěřilo nejdůležitější region v severních Čechách, kde bylo nejvíce továren. Jezdil proto i do Frýdlantu, kde se dle svých zápisků ubytovával v hostinci, který se dnes jmenuje Bílý kůň. Ostatně byl to právě on, kdo své sestře Ottle doporučil ke studiu zdejší Zemědělskou, hospodyňskou a mlékařskou školu,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Frýdlant si osobnost Franze Kafky připomene v pondělí hned dvěma způsoby. „Pro širokou veřejnost je připraven jakýsi humorný happening na náměstí T. G. Masaryka před radnicí, na kterém se právě Kafka objeví. V průběhu odpoledne pak návštěvníci uvidí třeba i jeho sestru Ottlu při praktickém studiu mlékařského oboru. Reprízu představení mohou lidé vidět ještě v 15.00 a v 16.00 hodin v budově bývalé Zemědělské, hospodyňské a mlékařské školy, která stojí naproti budově B městského úřadu v Havlíčkově ulici. Přijít ale může kdokoli i v mezičase na další zajímavý program, který připravilo Město Frýdlant, spolek Wietew a studenti frýdlantského gymnázia ve spolupráci s platformou freedlantsko.eu,“ popisuje starosta města. Druhým způsobem, kterým si Frýdlant osobnost spisovatele připomene, bude představení brožury nazvané „Franz Kafka a Frýdlant – 12 historických Fake News“. „Tuto brožuru vypracoval pro Město Frýdlant grafik, karikaturista a známý kafkolog Jiří Slíva, který bude také pochopitelně přítomen jejímu křtu. Brožura, která spojuje povedené kresby s jakýmisi milými historickými fakt news, bude k dostání v Turistickém informačním centru Frýdlantu,“ uzavírá starosta Frýdlantu.

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest