Částkou 300 tisíc korun podpoří Liberecký kraj natočení dvou dokumentárních filmů. Na svém jednání to schválila Rada Libereckého kraje.

„Díky podpoře vzniknou filmy, které se svým tématem dotýkají území Libereckého kraje a budou jej tak propagovat. Podpora filmových produkcí má dobrý vliv na rozvoj takzvané filmové turistiky, která je ve světě i u nás čím dál populárnější. To platí především u hraných filmů. Ty dokumentární zase uchovávají obraz o krajině, člověku nebo nějakém fenoménu v konkrétním čase. A to je velmi cenné,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dotaci kraj poskytne na produkci audiovizuálních děl, jejich přípravu i vlastní natáčení v exteriérech, interiérech nebo ateliéru.

Dvěma sty tisíci korun přispěje Liberecký kraj na natočení celovečerního dokumentárního filmu Jizerské hory – Putování po fenoménech. Snímek vzniká ve spolupráci s Českou televizí v rámci filmového projektu Poznej krásy naší země a navazuje na úspěšný dokument Krkonoše, který byl uveden do kin v Česku a v Německu v roce 2017.

Druhým dílem bude sportovní dokument o zlaté éře českého horolezectví v popředí s Josefem Rakoncajem, jednou z největších postav československého horolezectví. Dokument ponese příznačný název Rakoncaj a umožní divákům pohled na dlouhou životní pouť této osobnosti zasvěcenou horolezectví.

Autoři použijí autentické materiály z unikátní soukromé sbírky Josefa Rakoncaje, které v některých případech nebyly nikdy zveřejněny. Jedná se o záběry mapující vývoj horolezeckých expedic v průběhu několika desetiletí, ať už to byly například Rakoncajova účast v mnohočlenných československých a zahraničních expedicích nebo jeho sólové výstupy.

Zdroj: TZ Liberecký kraj

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest