Za účasti ředitele HZS Libereckého kraje plk. Ing. Luďka Prudila, hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, představitelů Policie ČR, města Raspenava a zástupkyň Krajského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska se minulý pátek konalo slavnostní otevření modernizovaného výcvikového zařízení v Raspenavě.

Výcvikové zařízení v Raspenavě funguje od roku 2017, v letech 2018-2019 prošel ohňový polygon II. etapou modernizace a nyní přináší hasičům další využití.

Nový polygon značným způsobem zvyšuje možnosti výcviku a přípravy jednotek požární ochrany na likvidaci požárů v uzavřených prostorách. Lektoři odborného výcviku zde mohou nasimulovat například požár ve sklepním prostoru, který co do postupů a náročnosti na zasahující hasiče patří k těm vůbec nesložitějším,” říká o výcvikovém zařízení plk. Mgr. Josef Málek, vedoucí úseku Integrovaného záchranného systému a operačního řízení HZS Libereckého kraje.

Nově zde mohou hasiči také prakticky nacvičovat správné nasazení přetlakové ventilace, jakožto neopomenutelného pomocníka při likvidaci požárů v obytných budovách.

Dokončení II. etapy bylo spolufinancováno z česko-polského projektu „Bezpečné pohraničí”, CZ.11.123/0.0/0.0/15_001/0000006, spolufinancováno z Evropského fondu regionálního rozvoje prostřednictvím Programu Interreg V-A Česká republika – Polsko. Díky přeshraniční spolupráci se do výcviku zapojili i kolegové z Polska. Cena II. etapy – modernizace FOK přišla na 902 tis. korun.

Výcvikové zařízení v Raspenavě je vybudováno z přepravních kontejnerů po vzoru již fungujících výcvikových polygonů. Kontejner je založen na principu spalování tuhých paliv (čisté dřevo).

Výcvikové zařízení by mělo v roce 2020 projít ještě třetí, závěrečnou etapou modernizace, která by přinesla zázemí pro plnohodnotnou odbornou přípravu jednotek požární ochrany Libereckého kraje formou dostavby stanice Raspenava, kde by vznikla odpovídající učebna pro frekventanty, špinavé a čisté šatny, sociální zázemí a garážové stání pro techniku a vybavení potřebné k výcviku.

Výcvik v ohňovém polygonu je nezbytnou součástí odborné přípravy příslušníků. Hasiči v těchto zařízeních získávají praktické zkušenosti a dovednosti, které nelze naučit suchou teorií na učebně. V polygonu mohou bezpečně zhlédnout vznik, průběh požáru i jevů spojených s požáry v uzavřených prostorech (zejména rollover). Zároveň si mohou vyzkoušet, jak vzniku dynamických jevů u požáru zabránit či se před jejich působením ochránit.

Foto: HZS LK, mjr. Ing. Jaromír Mottl

Autor: Mgr. Zdenka Štrauchová

Zdroj: TZ HZS Libereckého kraje

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest