Je to již sto let, kdy ve Frýdlantě vznikl fotbalový klub. Své narozeniny oslaví 22. června 2019 velkolepou oslavou, během které klubu přijede popřát i část národního reprezentačního týmu z roku 1996. Dorazit má na utkání Slovan Frýdalnt – Team 96 například Pavel Kuka, Radek Bejbl, Ladislav Maier nebo Jan Suchopárek. Při příležitosti stého výročí klubu vychází i kniha mapující historii fotbalu ve Frýdlantě, která bude během oslav slavnostně představena a pokřtěna. Zde je to nejdůležitější, co se za jedno století událo.

Fotbal se na Frýdlantsku začal organizovaně prosazovat již necelý rok po konci první světové války. Hlavní postavou nově vzniklého fotbalového oddílu byl Felix Plechschmied st., koňský handlíř a řezník, který byl hlavním sponzorem celého klubu. V prvních letech činnosti sehrál DSK pouze přátelské či turnajové zápasy. První sehrané utkání se uskutečnilo v neděli 17. srpna roku 1919 ve 14:30 v Liberci.

Fotbal se ve Frýdlantu rychle uchytil, přibývalo členů a diváků, a tak již v roce 1920 mohli domácí přivítat první klub zvučného jména. Přijel rezervní tým DFC Prag. V dalších letech se členská základna začala povážlivě rozrůstat. Mohl tak být založen rezervní tým, doplněný dorostem a žáky. Roku 1927 byla podána oficiální přihláška za člena DFV. Kopaná ve Frýdlantě již napevno zapustila své kořeny a mezi obyvateli měl klub již své renomé. Velkou událostí se tak stala oslava desetiletého působení kopané ve městě v roce 1929. Většinou Frýdlant hrál nejnižší soutěže. V dalších letech do začátku druhé světové války především se soupeři z nejbližšího okolí. I když výsledkově už nedokázal natolik přesvědčovat, dál rozšiřoval svou základnu. Fotbalový klub se ve třicátých letech skládal z 6 týmů. Prvního družstva, rezervy, dorostu dvou oddílů žactva a staré gardy.

Další vývoj přerušila druhá světová válka, která přinesla do pohraničí mnoho zásadních změn. Němečtí obyvatelé, kterých tu byla výrazná převaha, byli odsunuti a postupem času nahrazováni novým českým obyvatelstvem z vnitrozemí. Do naší a okolních obcí přijížděli noví osadníci především z Turnovska, kde již v předválečné době měl fotbal velkou tradici a byl provozován v mnoha sportovních oddílech. Spolkový život na Frýdlantsku začínal prakticky od začátku, protože vzhledem ke skladbě obyvatel před rokem 1945, zde české spolky téměř neexistovaly. Přesto netrvalo dlouho a parta sportovních nadšenců okolo Emila Zámečníka byla u zrodu novodobé éry frýdlantské kopané. Za hojné účasti všech přátel a příznivců sportu byl 12. září 1945 ustaven ve Frýdlantě prvý český sportovní klub. První zápasem klubu bylo přátelské utkání s Hejnicemi 31. 3. 1946. První opětovný mistrovský zápas odehrál klub 19. 5. 1946 a to na hřišti Nového Města. 1. září roku 1946 v 15:30 se kopaná ve Frýdlantě dočkala opět plnohodnotného mistrovského klání, premiérovým zápasem proti SK Chrastava.

Vzpomenout musíme klíčové osobnosti v historii frýdlantské kopané, jako byl kanonýr Jindřich Wurm či Jan Koťátko, první manažer klubu, či legendární dlouholetý kustod Ervín Anderle. Nejslavnější období zažil Frýdlant na začátku 60. let, kdy si v sezoně 1962/63 po dramaticky a skvěle zvládnuté jízdě v I. A třídě zajistil postup do vyšší soutěže. Tou byla divize (krajský přebor). V tehdejší ligové struktuře se jednalo o třetí nejvýše postavenou soutěž v Československu. Důležitou roli v postupu sehrál Jindřich Musil řečený Cyrda. „Z komplexního hlediska ho hodnotím jako největší osobnost frýdlantského fotbalu vůbec,“ zdůrazňuje jeho bývalý svěřenec a pozdější kamarád Zdeněk Sivek. Úspěch to byl pro celý region, navíc po sestupu z druhé ligy se diváci mohli těšit na okresní derby proti Slovanu Liberec. Radost však trvala jen rok, klub soutěž neudržel a spadl.

Další slavné období prožil frýdlantský fotbal v 90. letech za dlouholetého šéfa oddílu Miloslava Pařízka, kdy Frýdlant vybojoval v I. A třídě mistrovský titul. A už pět kol před koncem slavil postup do krajského přeboru, který kopal naposledy před čtvrtstoletím. „Frýdlant fotbalu zaslíbený!“ jásaly noviny. Ovšem Frýdlant místo povýšení do kraje zůstal v I. A třídě s tím, že své zázemí poskytl nově vzniklému subjektu Slovanu WSK B, jenž plnil funkci rezervy prvoligového Liberce. Divizi měla hrát právě ve Frýdlantu. A práva na vyšší soutěž postoupil třetí účastník akce „kulový blesk“ liberecký Rapid, řešil tím své finanční potíže. Jenže celý ambiciózní projekt odstřelil nedostatek peněz, když plánovaný sponzoring ztroskotal. Po roce se farma Liberce z Frýdlantu zase odstěhovala. A celé dobrodružství osudově poznamenalo i samotný Slovan Frýdlant. Bankrot plánů odstartoval pohromu, která vyvrcholila o pár let později pádem do okresního přeboru.

Nyní klub věří, že z nejhoršího je venku a oslavy stých narozenin přispějí k dalšímu rozvoji. „Musíme udělat všechno pro to, abychom kluky zaujali, aby je fotbal bavil a zajímal. A doufám, že tyto oslavy k propagaci fotbalu v našem frýdlantském výběžku přispějí,“ uzavřel první místopředseda klubu Martin Budzel.

Oslavy 100 let fotbalu ve Frýdlantu
22. 6. 2019
městský stadion Frýdlant

Harmonogram:

10:00 Slavnostní zahájení

10:15 1. Modelové utkání 2x ml. přípravka (Bogatynia), 1x školička (mezi sebou) 2 x 15 min.

10:50 2. Modelové utkání 1 st. přípravka (Sokol Ruprechtice), 1x ml. žáci (Višňová) 2 x 15

11:25 Vystoupení taneční skupiny CO Dance Company

11:40 Vystoupení kapely  The Grizzlies

12:15 Modelový zápas dorost – Slovan Liberec ženy, 1. poločas

12:55 Představení a zahrání hymny Slovanu Frýdlant

13:05 Modelový zápas dorost – Slovan Liberec ženy, 2. poločas

13:45 Utkání starých gard Frýdlant – Ruprechtice (jedno z prvních historických utkání)

14:30 Představení autorů a křests knihy – Sto let fotbalu ve Frýdlantě

14:50 Začátek druhého poločasu starých gard, 45 min.

15:35 Ocenění osobností historie frýdlantského fotbalu

16:00 Slavnostní výkop 1. poločasu utkání Slovan Frýdlant – Team 96

16:45 Losování tomboly

17:05 Začátek druhého poločasu utkání Slovan Frýdlant – Team 96

17:50 Konec utkání, volná zábava, hudba, příprava na autogramiádu

18:15 – 19:15 Autogramiáda

21:00 Start Oldies (areál bývalého autokempu)

23:00 Queen revival (areál bývalého autokempu)

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest