Účinnější a rychlejší lékařskou pomoc má zajistit nový heliport na libereckém letišti. Zdravotnická záchranná služba vypisuje veřejnou zakázku na firmu, která jej zhotoví. Odsouhlasila to na úterním zasedání rada kraje. Zařízení má umožnit záchranářským vrtulníkům přistání i v noci.

„Do zajištění kvalitní zdravotní péče pro obyvatele Libereckého kraje investujeme dlouhodobě. Bez investice do heliportu na libereckém letišti nebude možné naplno využít služeb libereckého traumacentra,“ uvedl hejtman Martin Půta.

V současné době je základna Letecké záchranné služby v Liberci, která funguje od roku 1993, jediným stanovištěm v České republice bez možnosti nočního provozu. Pro Zdravotnickou záchrannou službu Libereckého kraje i Leteckou záchrannou službu je ovšem dovybavení základny pro provoz v noci hlavním cílem.

Pokud by se tak nestalo, nevyhovovala by základna podmínkám Úřadu pro civilní letectví a v budoucnu by to mohlo ohrozit fungování Letecké záchranné služby. Projektová dokumentace na vybudování heliportu je již zpracována.

Výstavba heliportu by měla vyjít na 5 612 580 korun bez DPH (s daní to činí 6 791 221,80 korun). Pěti miliony ji uhradí Liberecký kraj, necelé dva miliony poputují z investičního fondu Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Stavba má podle předpokladu začít letos na podzim a skončit v dubnu příštího roku.

Zdroj: Liberecký kraj

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest