Už 24. setkání měst, která mají nebo historicky měla v názvu Frýdlant, se uskutečnilo o víkendu od 14. do 16. června 2019 v německém městě Friedland in Brandenburg. Frýdlant na tomto setkání reprezentovali členové rady a zastupitelstva města a Městského úřadu Frýdlant. 

Frýdlantští, kteří se na setkání Frýdlantů opět potkali, pocházejí z jedenácti měst stejného jména, celkem ze čtyř zemí. Přijeli z Friedlandu v Mecklenburgu, Friedlandu v Dolním Sasku, Korfantów (Friedland Kreis Falkenberg, dnes Polsko), Miroslawiek (Märkisch Friedland, dnes Polsko), Debrzno (pruský Friedland, dnes Polsko), Prawdinsk (Friedland ve východním Prusku, dnes Rusko), Mieroszów (okres Friedland Waldenburg, dnes Polsko), Frýdlant nad Ostravicí a Frýdlantu.

Frýdlant na severu Čech na setkání reprezentovali radní a zastupitelé Roksolana Sobotová, Lucie Dušánková, Petr Beran a Jaroslav Vančura a spolu s nimi Dana Kiliánová z investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant.

Pro všechny účastníky byl připraven zajímavý kulturní i sportovní program, prohlídky města, mše v kostele a shlédli také ohňostroj. “Zúčastnili jsme se i závodu ve vrhání patnáctikilového kamene. Každé město vybralo čtyři účastníky, kteří postupně házeli kamenem do dálky. Jejich výkony se sčítaly a zvítězil ten, kdo v součtu kámen hodil nejdál. Letos se to podařilo nám, dohromady jsme naházeli 15,66 metrů a odvezli si do Frýdlantu pohár,” říká s úsměvem Dana Kiliánová.

Setkání Frýdlantů probíhá od roku 1996. Základní myšlenkou je přeshraniční porozumění. Zakládající manifest z roku 1996 uvádí: „V souladu s heslem Friedland – mírová země – mírová Evropa, uděláme vše, co je v našich silách, abychom podpořili takový mírový řád v Evropě, který se vyznačuje svobodou, demokracií, lidskými právy, sebeurčením, budováním důvěry a spoluprací založenou na partnerství. Naše setkání ukazuje, že kulturní rozmanitost v našich regionech je důležitým mezníkem ve vzájemném poznávání a společném růstu, a že musíme pokračovat v jeho prezentaci a kultivaci.

Jubilejní 25. ročník bude v příštím roce hostit Frýdlant, který se na tuto společenskou událost už začíná připravovat.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest