Výstava „Svědkové lidskosti – Odpůrci nacismu z řad sudetoněmeckých křesťanů v letech 1938 – 1945“ představuje osudy deseti lidí, kteří se z křesťanského přesvědčení postavili nacismu a zaplatili za to životem. Tento projekt si klade za cíl připomenout jejich památku a zároveň památku všech ostatních sudetoněmeckých odpůrců nacistického režimu a rovněž má být impulsem pro další bádání k tomuto dosud málo zpracovanému historickému tématu.

V českém prostředí byla výstava poprvé uvedena 25. února 2017 v Emauzském klášteře v Praze. Nyní putuje po celé České republice za podpory České biskupské konference.

Výstava byla zahájena 29. června v Klášteře v Hejnicích, a bude přístupná do 31. července 2019.

Bývalý předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka jako patron výstavy vidí její hodnotu především v tom, že rozšíří povědomí o křesťanském odporu proti nacismu. Bohuslav Sobotka tak navazuje na gesta dřívějších českých premiérů. K přínosu výstavy se vyjádřil následovně: „Když se zabýváme tragickou historií druhé světové války, neměli bychom vidět jen Čechy a Němce, ale zejména osudy konkrétních lidí. Myslím, že až pak si často uvědomíme skutečný rozměr lidského neštěstí, které nacistická diktatura přinesla, odvahu těch, kteří se rozhodli se jí vzepřít, a oběti, které museli přinést. Vláda ČR již v minulosti ocenila bývalé československé občany německé národnosti, kteří se postavili nacismu, a je dobře, že výstava „Odpor křesťanských sudetských Němců 1938–1945“ zvýší povědomí o jedné z takových skupin.“

Vznik výstavy podpořily tyto organizace: Arcibiskupství pražské, Česká biskupská konference, Svaz německých diecézí.

Ekumenický spolek Sdružení Ackermann-Gemeinde vznikl na počátku roku 1999 v České republice. Jeho posláním je přispívat ke konstruktivnímu utváření budoucnosti Evropy s vědomím po staletí trvajících společných dějin Čechů a Němců. Při své činnosti spolek vychází z křesťanských zásad. Jeho název je odvozen od literárního díla ze 14. stol. „Ackermann aus Böhmen“/„Oráč z Čech“, které sepsal Jan ze Žatce, rodák ze západních Čech. Bližší informace k výstavě: Sdružení Ackermann-Gemeinde, z. s. Vyšehradská 49, CZ-128 00 Praha 2, tel.: +420 222 979 325, mobil: +420 722 107 761, Eva Engelhardt, engelhardt@ackermann-gemeinde.cz,  web: www.ackermann-gemeinde.cz.

Fotogalerie z vernisáže pro Klášter Hejnice Petr Bíma Reklama Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest