Každé dítě si zaslouží zažít úspěch. Pod tímto heslem se nesla tradiční celostátní zážitková soutěž dětí z dětských domovů Rytířské dopravní BESIP hrátky, která se konala 27. července na dětském dopravním hřišti ve Frýdlantském podzámčí. Uskutečnila se již pošesté pod záštitou významných osobností: ministra dopravy Vladimíra Kremlíka, ředitele krajského ředitelství Policie Libereckého kraje Vladislava Husáka, náměstka hejtmana Libereckého kraje Petra Tulpy a starosty města Frýdlant Dana Ramzera.

I tentokrát soutěž zahájili vévoda Albrecht z Valdštejna s doprovodem šlechticů, rytířů, šermířů a dvořanů spolu se spolkem Rytíři silnic — motorkáři se srdcem a dalšími hosty včetně zástupců BESIPu, Červeného kříže, autoškoly, dětských domovů i dobrovolných hasičů.

Celostátní klání pořádá spolek Rytíři silnic — motorkáři se srdcem ve spolupráci s dalšími subjekty pro znevýhodněné děti z dětských domovů, které nemají takové možnosti jako ostatní děti.

Účastníci se rozdělili do týmů, jejichž posláním bylo uspět ve čtrnácti disciplínách a nalézt vysněný poklad, který dle legendy ve hvozdech okolí Frýdlantského zámku ukryl před lapky osobní Valdštejnův bankéř Jan de Witte z Liebthalu.

Družiny dětí z dětských domovů plnily nelehké úkoly na dopravních stanovištích, kde prokázaly své znalosti i dovednosti z dopravní výchovy při řešení kvízů, testů praktických úkolů i jízdě zručnosti na kole. V části pohádkových a historických stanovišť zápolily děti s pohádkovými bytostmi, čerticí, ježibabou, silákem, drakem, bojovaly ve slavném rytířském turnaji, střílely z kuše i palných zbraní, oháněly se mečem na koních v rytířské zbroji a do měšců sbíraly vyhrané zlaťáky.

Vítězem Rytířských dopravních BESIP hrátek 2019 se již potřetí stal a velký pohár, vzácný rytířský praporec a spousty cen obdržel tým Dětského domova v Nepomuku Nepomučtí Nezbedové, na druhém místě se umístil tým Dětského domova z Kralup nad Vltavou nazvaný Kralupáci, na třetím místě skončil tým Potštejnská pážata. Další příčky obsadily děti z Ústí nad Labem, Jablonného v Podještědí, Pardubic, Frýdlantu, Krásné Lípy a dalších měst.

Při slavnostním vyhlášení soutěžící týmy získaly plné měšce z nalezeného pokladu, diplomy, poháry, ceny, medaile a vítězný praporec Rytířů silnic. Členové vítězné družiny Nepomučtí nezbedové byli za trojnásobné získání rytířské trofeje samotným vévodou a hejtmanem pasováni na členy klubu Rytířů silnic — motorkářů se srdcem.

Druhý den děti pak poznávaly krásy Frýdlantského vévodova panství, navštívily hrad a zámek Frýdlant, ale i majestátný symbol Libereckého kraje Ještěd.

Zdroj: Liberecký kraj

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest