V polském městě Bogatynia se včera konalo setkání zástupců české a polské strany. Předmětem jednání bylo měření hluku, jehož zdrojem je polský hnědouhelný důl Turów nedaleko českých hranic. Měření objednal a platí Liberecký kraj. Výsledky budou známy koncem srpna.  

„Negativní dopady rozšiřování těžby v polském hnědouhelném dole Turów řešíme dlouhodobě,“ vysvětluje Jiří Löffelmann, radní pro životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova. „Chceme už nyní vědět, jaké hlukové zatížení důl produkuje,“ doplňuje Löffelmann.

„Měření stojí celkem 120.516 korun a jeho výsledky budou známy koncem srpna. Samozřejmě, že je zveřejníme a předáme také polské straně,“ říká hejtman Martin Půta.

Liberecký kraj ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí Libereckého kraje objednal u Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě – Národní referenční laboratoře pro komunální hluk měření stávající hladiny hluku z dolu v Turówě, který se nachází kousek od českého území. Nespokojenost s rozšiřováním těžby projevují nejen obyvatelé dvou nejbližších obcí – Uhelná a Oldřichov na Hranicích, ale také obyvatelé Frýdlantska a Hrádecka, které trápí hluk, prašnost a hrozba ještě většího úbytku vody, než je v současné době.

Odborníci z referenční laboratoře prováděli jednorázové měření včera od 22.00 hodin ve dvou místech v obytné zástavbě, přímo v obci Uhelná a Oldřichov na Hranicích. Hluk by podle české legislativy neměl v noci přesáhnout hranici 40 dB. Po měření a vyhodnocení všech získaných údajů obdrží Liberecký kraj akreditovaný protokol.

„Protokol bychom chtěli také použít při přeshraničních konzultacích, které se budou konat v rámci mezistátního posuzování vlivů záměru rozšíření těžby dolu Turów na životní prostředí,“uzavřel hejtman Půta.

Zdroj: TZ Liberecký kraj

 

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest