Právě oblast Jizerky je nejideálnějším místem pro pozorování oblohy. Díky malému světelnému znečištění se zde před vašimi zraky neschová žádná hvězda ani meteor. A co teprve, když si je budete moci prohlédnout dalekohledy, které sem přivezou lektoři liberecké iQLANDIE. Proč zrovna 12. srpna?

„V noci z 12. na 13. srpna je největší aktivita meteorického roje Perseid, který je za normálních okolností vidět prostým okem. Pozorování ale bude ztíženo, jelikož Měsíc bude blízko úplňku, čímž přesvětlí ‚padající hvězdy‘. Proto jsme se rozhodli, že přivezeme na Jizerku dalekohledy, aby si zájemci mohli prohlédnout Měsíc i planety Jupiter a Saturn, jejichž viditelnost bude dobrá,“ říká Lukáš Durda, odborný lektor iQPLANETÁRIA.

Kdo si počká, Perseid se dočká

Pozorování začne po setmění. Tým iQPLANETÁRIA bude na místě i s veškerým vybavením od 21 hodin do půlnoci. Nemusíte být vůbec znalci noční oblohy. Lektoři libereckého vědecko-zábavního centra vám zodpovědí všechny vaše otázky. A když si počkáte, dočkáte se i padajících meteorů, jejichž viditelnost bude nejlepší od půlnoci až do ranních hodin. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je karimatka a bystré oko.

Pozorování noční oblohy se koná v pondělí 12. 8. od 21 hodin na Jizerce – Mořině. V případě špatného počasí bude akce zrušena. Sledujte webové stránky a Facebook iQLANDIE, kde budete o všem včas informováni.

Vstup je zdarma.

Zdroj: TZ iQLANDIA Liberec

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest