Unikátní cvičení složek IZS se uplynulý víkend 10. a 11. srpna uskutečnilo v okolí Horní Řasnice. Hasiči tam nacvičovali činnosti po zavalení osob po zřícení jedné z etáží místní pískovny. Cvičení připravoval tým psovodů z JSDHO Hejnice, který ho zároveň pořádal jako Závod záchranných psů SH ČMS pro psovody z celé republiky.

Dvoudenní akce byla rozdělena do několika částí, kde si v každé plnila své úkoly jiná složka IZS. V úvodní části v pískovně zasahovaly JSDHO okolních obcí a stanice HZS v Raspenavě. Ty po příjezdu čekal pískem zasypaný osobní automobil s osobou uvnitř a několika zraněnými v jeho okolí. Hasiči tak museli vyprostit osobu z auta zpod písku a poskytnout všem předlékařskou pomoc. Při dalším ohledání zjistili další zřícený svah s podezřením na zavalené osoby, a tak byli na místo povoláni psovodi. Do jejich příjezdu vymezily jednotky pás postupu pátrání, který z důvodu bezpečnosti opatřili žebříky mezi jednotlivými etážemi pískovny. Do této části terénu byly několik týdnů dopředu pomocí těžké techniky zakopány speciální bedny pro uložení figurantů, kteří v nich byli následně zasypáni. Tímto se psovodům simulovaly stejné podmínky, jako v případě opravdového závalu.

Další část pak již patřila psovodům, kteří ve dvojicích prohledávali zadaný prostor, do kterého mohl vstoupit pouze pes. Těm zasypané a hluboké úkryty motaly nosy celý den.

Celkem se do cvičení zapojilo devět JPO, z toho dvě stanice HZS LK včetně dvou profesionálních psovodů. Psovodů dobrovolných hasičů bylo do cvičení zapojeno celkem šestnáct.

Druhý den pak patřil nejčastějšímu využití záchranných psů, a to pátrání po pohřešovaných osobách ve volném terénu – na ploše. K tomuto účelu posloužily psovodům lesy v okolí pískovny.

Chtěli bychom moc poděkovat HZS LK za možnost pořádání této akce, firmě Eurovia za umožnění přístupu do pískovny a nadstandardní pomoc při organizaci a Lesům ČR a vedení dotčených obcí za přístup do terénů.

A jako to celé dopadlo:

Sutina:

1. místo – Jana Martínková (JSDHO Hejnice)
2. místo – Marie Jirásková (JSDHO Hejnice)
3. místo – Eva Bazínková (SDH Petrov nad Desnou)

Plocha:

1. místo – Martin Brandner (SDH Liteň)
2. místo – Martina Taterová (SDH Rynholec)
3. místo – Jana Plívová (JSDHO Hejnice)

Zasahující složky:

HZS LK stanice Raspenava
HZS LK stanice Turnov
JSDHO Raspenava
JSDHO Frýdlant
JSDHO Hejnice
JSDHO Nové Město
JSDHO Nové město – Ludvíkov
JSDHO Dolní Řasnice
JSDHO Horní Řasnice  
SDH Bernartice nad Odrou  
SDH Liteň  
SDH Petrov nad Desnou  
SDH Rynholec  
SDH Svítkov – Popkovice

SDH Všechlapy

 
SDH Želiv 2  

 

TZ:
Pavel Morávek
zástupce velitele psovodů SH ČMS

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest