Společný postup v souvislosti se záměrem otevřít v Krásném Lese nový lom na štěrk a písek připravují starostové měst a obcí Frýdlantska. První koordinační schůzka proběhla v úterý 13. srpna 2019 na radnici ve Frýdlantu. Starostům se nelíbí především možná ztráta vody a nadměrné dopravní zatížení, které by otevření lomu přineslo.

„Pražská firma Zapa beton chce na území Krásného Lesa otevřít lom na těžbu štěrkopísku, který by měla provozovat po dobu dvaceti let. Vytěžit by tam měla zhruba 250 tisíc tun štěrkopísku ročně,“ říká starostka Krásného Lesa Stanislava Piněvská, která se v souvislosti s těžbou na svém území obává především možné ztráty vody. „Nedostatek vody je problémem už nyní. Jak v souvislosti se suchem, tak v souvislosti s chystaným prohlubováním dolu Turów za hranicemi v Polsku. Další ohrožení, které by lidem mohlo sebrat vodu ze studní, už bychom neradi připustili. Samozřejmě nás trápí i možné zvýšení prašnosti a hluku a také navýšení dopravy na Frýdlantsku,“ doplňuje.

„Společné jednání jsme svolali na popud předsedy Mikroregionu Frýdlantsko Vladimíra Stříbrného. Zúčastnili se ho starostové obcí, které mají být těžbou či následnou dopravou štěrku a písku přímo dotčeni. To znamená Krásného Lesa, Dolní Řasnice, Raspenavy a Frýdlantu. Přizván byl i Dětřichov. Chtěli jsme slyšet především to, jak se k záměru společnosti Zapa beton staví přímo obec Krásný Les, na jehož katastru by měl lom být,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Starostové dotčených obcí se na koordinační schůzce dohodli, že dalším společným krokem bude veřejné projednání záměru přímo v Krásném Lese. „Firma by na něm měla veřejnosti, zástupcům dotčených obcí, orgánů a subjektů svůj záměr představit a zodpovědět případné otázky. V současné době předpokládáme, že toto veřejné projednání proběhne v měsíci říjnu. Po něm budeme hledat společné stanovisko dotčených obcí, které budeme prezentovat i při dalších jednáních o pískovně,“ dodává starosta Frýdlantu.

Také on sám má největší obavu o možnou ztrátu vody a také z nadměrného zatížení dopravní infrastruktury. „Dle informací, které máme, by po otevření pískovny projelo pravděpodobně přes Frýdlant kolem stovky nákladních automobilů denně. Z toho radost rozhodně nemáme. Rádi bychom proto v případě, že se pískovna nakonec otevře, pro dotčené obce alespoň vyjednali co nejlepší kompenzace,“ uzavírá Dan Ramzer.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest