V sobotu 17. srpna se v Kunraticích uskutečnil nultý ročník soutěže v ručním kosení trávy „Kunratická kosa 2019“. Na obecní louce za fotbalovým hřištěm se v 17 hodin sešlo celkem 16 ženců a 3 žnečky, kteří před početným publikem předvedli své umění s ruční kosou. Krásné počasí a vysoká divácká účast vytvořily pro akci ideální podmínky. Přestože v létě panovalo suché období, dokázali pořadatelé pro účastníky připravit bezmála 100 metrů čtverečných travnaté plochy, na níž se souboj s otavou uskutečnil.

Soutěžní prostor byl obsekán, aby mohli být diváci takřka u toho. Výstavku závodních nástrojů doplnily i zapůjčené historické pomůcky, které sekáči kdysi používali. Díky panu Jiřímu Novákovi si mohli návštěvníci prohlédnout například kozlík s babkami na nakutí kosy nebo toulec na brousek z kravského rohu.

Před zahájením klání si soutěžící vylosovali pořadí, v němž nastupovali pod bedlivým dohledem pětičlenné poroty na připravené kolbiště. Nejprve nastoupily ženy a po nich své umění předvedli muži. Každý ze sekáčů měl pokosit na jeden záběr třímetrový pruh trávy, přičemž musel alespoň jednou svou kosu nabrousit, neboť to bylo jedno z hodnocených hledisek. Podle pravidel, s nimiž nám významně pomohl pan František Bartoš, starosta obce Poříčí u Litomyšle, kde má soutěž v kosení letitou tradici. I díky této pomoci, hodnotila porota soutěžící přidělováním bodů na škále od jedné do desíti celkem v pěti kritériích. Bodováno bylo oblečení a výbava sekáče, styl sekání, způsob broušení, kvalita strniště a řádku a konečně i šíře záběru. Nejlepší z nejlepších tak mohl získat 250 bodů.

Všichni sekáči přistoupili ke klání se vší odpovědností a podali mimořádné výkony, které byly náležitě oceněny potleskem přihlížejících. Porota měla nesnadný úkol, aby jednotlivé soutěžící spravedlivě ohodnotila. Někdy tak opravdu hrály roli i maličkosti ve výstroji a výbavě sekáčů, přičemž o konečném umístění někdy rozhodoval i rozdíl jediného bodu. Nutno podotknout, že ti, kteří letos skončili na chvostu výsledkové listiny, se nemusí za svůj výkon rozhodně stydět, protože si ostudu v žádném případě neudělali. Vítězové jsou tak vlastně všichni zúčastnění, neboť našli odvahu předvést své umění před ostatními. Přeci jen to však byla soutěž, a tak Vám její konečné výsledky přinášíme níže. Všichni zúčastnění obdrželi od obce pamětní list s drobnostmi jako poděkování za jejich sportovní výkony. Trojice s nejvyšším bodovým ohodnocením v mužské a ženské kategorii, pak převzala mimo zmíněných pamětních listů ještě diplomy a trofeje v podobě zlaté, stříbrné a bronzové kosy.

Děkujeme Všem soutěžícím za účast a předvedenou práci s kosou i návštěvníkům za vytvoření skvělé divácké kulisy. Věříme, že si sekáči z letošního zkušebního ročníku odnesli cenné zkušenosti, které jim pomohou ke zlepšení svých výkonů v příštím roce. Budeme rovněž rádi, když najdou odvahu soutěžit i další příznivci ručního kosení, zejména z řad něžného pohlaví, aby i zde panovala větší konkurence, jako v mužské kategorii. Velice příjemně nás překvapila hojná účast obecenstva i nálada, jež celou soutěž doprovázela. Ještě jednou, Díky Vám všem.

Atmosféru ze samotného kosení Vám přinášíme prostřednictvím fotografií, které pro nás pořídil Petr Bíma, Freedlantsko.eu.

Výsledková listina „KUNRATICKÁ KOSA 2019“

 

MUŽI ŽENY
1.         Miloslav Götz (233) 1.   Jiřina Lukášová (199)
2.         Jiří Machatý (227) 2.   Denisa Podobská (138)
3.         Milan Götz (223) 3.   Edita Balcarová (120)
4.         Josef Machatý (219)
5.         Alexandr Hejduk (201)
6.         Zdeněk Průša (185)
7.         Jiří Poděbradský (183)
8.         Jiří Vlasák (182)
9.         Vladimír Maděra (181)
10.      Martin Klečka (175)
11.      Matěj Horák (153)
12.      Jaroslav Špína, st. (150)
13.      Jan Špína (148)
14.      Josef Harant (146)
15.      Adam Balcar (141)
16.      Václav Kulhavý (140) V závorkách jsou uvedeny počty dosažených bodů.

 

 

Obec Kunratice / 19. 8. 2019

Pro Obec Kunratice nafotil Petr Bíma, www.reklama-frydlant.cz, www.freedlantsko.eu, www.petr-bima.cz

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest