Již popáté se v gotických prostorách zříceniny klášterního kostela na saském hradě Oybin uskuteční tento pátek 23. srpna prolog mezinárodní festivalové přehlídky Lípa Musica. Letošní 18. ročník předznamená vystoupení populárního českého ansámblu Prague Cello Quartet, který pro velký zájem provede hned dva koncerty za sebou, a to od 20 a 22 hodin.

Večer nabídne originální úpravy klasických skladeb z dílny Čajkovského, Debussyho, Dvořáka či Korsakova, ale také slavné melodie filmové či hity od Franka Sinatry nebo Björk. Cílem této čtveřice vynikajících hudebníků je bavit posluchače vlastními kreativními aranžemi oblíbených skladeb i vybraným humorem a bořit tak hranice mezi zábavou a vážnou hudbou.

Koncerty s příznačným názvem Za svitu luny proběhnou v prostorách kostela bez střechy, v případě nepříznivého počasí budou přesunuty do Horského kostela v podhradí Oybinu. Poslední vstupenky na druhý koncert ve 22.00. jsou ještě v prodeji.

Prague Cello Quartet je unikátní český soubor čtyř violoncellistů, jejichž cílem je přiblížit klasickou hudbu posluchačům všech věkových kategorií a publikum nejen bavit, ale také inspirovat. Soubor vznikl v roce 2006 a v současném složení hraje od roku 2012. Členové kvartetu, absolventi pražské AMU Jan Zvěřina, Petr Špaček, Jan Zemen a Ivan Vokáč mají
na svém kontě řadu individuálních úspěchů i účastí na prestižních domácích i zahraničních festivalech.

V hudebním projevu kvarteta je zřetelný rukopis prof. Miroslava Petráše, u nějž všichni členové studovali, zvukovou jednotnost umocňuje i výběr nástrojů z dílny Tomáše Haškovce. V rámci PCQ vystupují nejen na českých pódiích – v roce 2016 a 2018 absolvovali turné po Japonsku, v červnu 2017 měsíční turné v Číně a Koreji. Prague Cello Quartet má na svém
kontě tři alba – No. 1 (2011), Top Secret (2013) a HAPPY (2018), v tomto roce také přišli s vlastním klipem Fantom opery, který dosahuje mnohamilionových zhlédnutí po celém světě.

Vstupenky jsou k dostání ve festivalové kanceláři, která je v prázdninových měsících otevřena každé pondělí a středu od 15 do 18 hod., na webových stránkách festivalu, ve vybraných koncertních místech nebo v síti Colosseum Ticket společnosti Perfect system.

TZ: Lípa Musica

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest