Městský ovocný sad vysází v lokalitě Hág ve Frýdlantu v pátek 27. září 2019 děti z místních základních škol a ze Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant (SŠHL). Vysazeno v něm bude na 55 ovocných stromků a keřů. Městský ovocný sad, jehož vznik iniciovalo a financuje Město Frýdlant, se tak stane dalším konkrétním a hmatatelným výsledkem spolupráce města a SŠHL. Sázet se začne v 9.00 hodin.

„Městský ovocný sad vysází společně žáci ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant, Základní školy speciální a žáci SŠHL pod bývalou restaurací Koruna v lokalitě na Hágu. Je to prostor, kde bývala jen jáma, v níž tekl malý potůček. Před zhruba pěti lety byl ale v rámci výstavby kanalizace zatrubněn a místo bylo postupně zavezeno výkopky z rekonstrukce ulice Lužická. Vzniklo tím prostranství o rozloze zhruba 2 tisíce metrů čtverečných, které jsme zhutnili a srovnali a přemýšleli jsme, jak ho co nejlépe využít,“ vysvětluje místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Na ideální využití pak přišel díky spolupráci se SŠHL Frýdlant. „Nápadu vytvořit v lokalitě Hág městský ovocný sad se ujali naši žáci oboru zahradník, tehdy z prvního a druhého ročníku. Vytvořili projekt, který přesně definoval, jaké druhy stromů a keřů v ovocném sadu budou, kde a jak rozmístěny a také se sami ujali úprav prostranství,“ říká ředitel SŠHL Frýdlant Ing. Miroslav Kudrna. Město nechalo prostranství zavést 160 tunami ornice a osít, tak, aby se prostranství proměnilo v květnatou louku. Do ní teď podle projektu děti osází ovocné stromy a keře.

„Celkem se bude v městském ovocném sadu nacházet 55 keřů a stromů, v naší krajině tradičních a původních. Lidé tu najdou ořešáky, jedlé kaštany, lísky, jabloně, hrušně, višně, třešně, jeřáby, aronie, angrešty, rybízy, rakytník nebo třeba muchovník. Plody z nich si bude moci do sadu přijít utrhnout kdokoli, sad zůstane veřejnosti otevřený,“ podotýká Miroslav Kudrna.

Místostarosta Frýdlantu pak vysvětluje, proč při hledání využití plochy zvítězil sad: „Při výběru využití plochy nás samozřejmě nejdříve napadl park nebo prostá výsadba stromů, jenže taková místa už ve Frýdlantu máme. Chtěli jsme, aby tu vzniklo něco, co nám dosud chybí. Proto jsme nakonec vybrali městský ovocný sad.“

Město Frýdlant začalo se SŠHL Frýdlant intenzivněji spolupracovat zhruba před třemi lety. Za tu dobu už se podařilo díky spolupráci například zvelebit prostranství kolem základní školy v Husově ulici, jehož podobu si žáci také sami navrhli a posléze vítězný projekt zrealizovali.

Výsadba ovocného stromu proběhne v pátek 27. září 2019 od 9.00 hodin a vedle zástupců Města Frýdlant a SŠHL se na ní budou podílet i děti z místních základních škol. „Má to dva důvody. Tím prvním je, aby děti ze základních škol měly možnost poznat práci žáků SŠHL. Zvyšuje se tím možnost, že v budoucnu budou při výběru střední školy brát i naší školu jako variantu svého dalšího vzdělávání. Dalším důvodem je pak fakt, že děti při výsadbě stromů získají k místu osobní vztah. Budou se sem vracet se svými rodinami a získají k místu jistý ochranitelský vztah. Je totiž faktem, že na čem člověk pracoval, to si sám pro nic za nic nezničí,“ uzavírá ředitel SŠHL Frýdlant Miroslav Kudrna.

O městský ovocný sad budou poté jako součást výuky pečovat žáci SŠHL Frýdlant.

Zdroj: TZ Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest