Na úterní vernisáži výstavy se sešli desítky lidí, aby si prohlédli oceněné snímky, které dorazily do fotografické soutěže Zaostřeno na Jizerky. Autoři oceněných fotografií obdrželi hodnotné ceny od společnosti Canon, pěkné knihy o Jizerských horách a poukazy do centra Babylon, kde se celá akce konala. Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody, která vernisáž pořádala, zde pokřtila benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2020, který je z nejlepších snímků sestaven. Výtěžek z jeho prodeje bude pomáhat Jizerským horám již podeváté. Na výstavě jsou k vidění nejen snímky z kalendáře, ale i širší výběr odborné poroty doplněný o jednu fotografii, kterou vybrala veřejnost v průběhu letního internetového hlasování. Celou akci zpestřil ornitolog ukázkou sov, která všechny přítomné zaujala.

 Kalendář vydáváme již po deváté, jeho náklad jsme od prvního ročníku zdvojnásobili a mezi lidmi i firmami je o něj značný zájem. Těší mě, že můžeme veřejnosti zprostředkovat pohledy fotografů na Jizerské hory a zároveň pomoci tomuto krásnému koutu přírody,“ vysvětluje Ondřej Petrovský, ředitel nadace. Letošního ročníku, který byl vyhlášen v březnu, se účastnilo 52 fotografů, kteří zaslali 181 snímků. Kalendář ve formátu A2 je za 300,- Kč k zakoupení na internetových stránkách nadace www.nadaceivanadejmala.cz a ve vybraných infocentrech. Výstava bude v Centru Babylon k vidění až do konce října a poté se bude přesouvat nejen po vybraných obcích Libereckého kraje, ale nadace ji představí i v Polsku.

V letošním roce bude nadace směrovat výtěžek z prodeje kalendářů na podporu projektu Jizersko-ještědského horského spolku s názvem Obnova evropsky významné lokality Jizerské smrčiny. Díky němu bude v samém srdci Jizerských hor vysázeno 14 100 sazenic geneticky původních dřevin a dojde k vybudování dřevěných přehrážek v místních rašeliništích, což povede ke zpomalení povrchového odtoku vody. „Klimatická změna zcela neoddiskutovatelně ovlivňuje naše životy čím dál tím razantněji, a proto jsme se v posledních letech s nadací zaměřili na nápravu vodního režimu v krajině a zvyšování její retenční schopnosti přírodě blízkými postupy. Zároveň podporujeme projekty na zachování biodiverzity a zvyšování druhové rozmanitosti lesů, což je nezbytné pro jejich dlouhodobou, zdravou a stabilní existenci,“ vysvětluje František Pelc, předseda správní rady nadace, který s nápadem vydávat kalendář v roce 2011 přišel. V minulosti již výtěžek pomohl například s opravou návštěvnické infrastruktury v Jizerských horách, vybudováním rybího přechodu na Smědé nebo záchranou rašeliniště na Nové louce. Fotografickou soutěž Zaostřeno na Jizerky pořádá nadace devět let. Za tu dobu poslali fotografové přes 1 800 snímků a vydáno bylo téměř 12 tisíc kalendářů. Pravidelně se zapojují autoři nejen z celé České republiky ale také z Polska. Soutěž je určena pro všechny milovníky Jizerských hor, kteří jsou ochotni se s ostatními podělit o snímky, které zde zachytí. Smyslem je představit široké veřejnosti pohledy na toto krásné pohoří očima fotografů a povzbudit zájem o přírodu a její nezbytnou ochranu. „Věřím, že benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2020 veřejnost opětovně zaujme a ta jeho nákupem podpoří Jizerské hory. Zároveň si lidé domů přinesou krásné pohledy na toto pohoří. Letos vydáváme 1 600 kusů a podle loňských zkušeností si myslím, že se opět rozprodá,“ věří Petrovský.

Zdroj: TZ Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody 

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest