Usnadnit lyžařům jejich výpravy do bílé stopy pomůže Liberecký kraj. Radní se rozhodli poskytnout dotaci ve výši 85 tisíc korun na vývoj mobilní aplikace, která bude informovat o tom, v jakém stavu jsou běžecké tratě v Jizerských horách či Krkonoších. Záměr musí ještě schválit zastupitelstvo.

Aplikace, na jejímž vzniku se Liberecký kraj podílí spolu s dalšími sedmi kraji, nese název bilestopy.cz a navazuje na již existující stejnojmenné webové stránky. Jedním z partnerů projektů je společnost Jizerská o.p.s., která se o údržbu běžeckých tratí v Jizerských horách stará.

„Liberecký kraj podporuje lyžování v Jizerských horách dlouhodobě. Nedávno jsme dali pět milionů korun na vybudování infrastruktury pro zasněžování stadionu v Bedřichově, který je nejfrekventovanějším nástupním místem Jizerské magistrály a zároveň výchozím bodem pro strojovou úpravu většiny lyžařských tras,“ prohlásil hejtman Martin Půta.

Lyžařům umožní aplikace zjišťovat stav tras i přímo v terénu. Součástí informací o aktuální úpravě tras jsou navíc i informace o jednotlivých sportovních střediscích, pozvánkách na plánované akce, nejbližší stanici horské služby, informačních centrech, aktuálním počasí, restauracích a podobně.

„Tato aplikace bude velmi šikovnou pomůckou pro ty, kteří chtějí vyrazit do hor. Poskytuje kromě informací o stavu tratí také další užitečné údaje, a může tak výborně posloužit mnoha návštěvníkům Libereckého kraje. Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu ji bude využívat především k jejich informování,“ dodala Květa Vinklátová, krajská radní pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Aplikace je o to pozoruhodnější, že v České republice neexistuje žádná jiná, která by dávala ucelený přehled o stavu běžeckých tratí. „Liberecký kraj je zasvěcený sportu a právě lyžování je se zdejším regionem pevně spjaté. Proto vývoji a ladění tohoto informačního nástroje pomáháme,“ sdělil Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. 

Zdroj: Liberecký kraj

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest