Virtuální univerzitu třetího věku mohou nově ve Frýdlantě studovat místní senioři, případě invalidní důchodci. Umožňuje jim to projekt České zemědělské univerzity v Praze, na kterém se vedle Města Frýdlant podílí i Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant (SŠHL). Virtuální univerzita byla oficiálně zahájen ve středu 9. října 2019 v prostorách SŠHL za přítomnosti starosty Frýdlantu Ing. Dana Ramzera a ředitele školy Ing. Miroslava Kudrny. Přihlášky ke studiu mohou zájemci odevzdávat ještě do 22. října 2019.

„Virtuální univerzita třetího věku (VU3V) je přívětivější obdoba univerzity třetího věku. Jejím cílem je také ve Frýdlantě vzdělávání a setkávání seniorů,“ říká za koordinátora tohoto vzdělávání, kterým je nezisková organizace Umíme si pomáhat, z. s., Ing. Barbara Vítková.

Studium bude probíhat ve dvou semestrech, zimním (říjen – prosinec) a letním (únor – duben). „Standardní délka studia je 3 roky (6 semestrů) a je zakončeno slavnostní promocí. V případě zájmu je možné studium libovolně prodlužovat. Zároveň je ale možné studovat jen některé semestry. Dnes (9. 10.) jsme zahájili zimní semestr, jehož tématem je Etika jako východisko z krize společnosti,“ doplňuje Barbara Vítková.

Výuka probíhá v prostorách školícího centra společnosti UMÍME Sl POMÁHAT, z. s., které se nachází v pracovišti Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant v Zámecké ulici. Četnost schůzek bude pravidelně se opakující, a to jednou za 14 dní a výukový program vždy potrvá zhruba 1,5 hodiny. Během semestru je plánováno šest setkání, v nichž tutor studenty provede interaktivní přednáškou.
Školné je 300 korun za osobu a semestr.

První hodinu univerzity třetího věku ve Frýdlantu odstartovalo ve středu 9. října oficiální zahájení, na kterém studenty přivítal starosta města, ředitel školy a další zástupci školy a města, včetně lektorky Barbory Vítkové. „Tato hodina byla současně ukázkovou pro všechny zájemce. Senioři nahlédli pod pokličku studia VU3V, kterého je garantem Česká zemědělská univerzita v Praze. Věřím, že se mi je pro studium podařilo získat a nadále budou docházet pravidelně,“ říká Barbara Vítková. Senioři si z první hodiny odnesli také speciální kufříky na dokumenty, ve kterých mají k dispozici psací potřeby nebo třeba poznámkový blok. 

Projektu virtuální univerzity třetího věku je Frýdlant velmi nakloněn. „Jsem opravdu rád, že se podařilo do Frýdlantu tento projekt dostat, je to další stupeň podpory aktivního života našich seniorů ve městě. Seniory a případně invalidní důchodce bude každým semestrem provázet jedno nosné téma, díky kterému si prohloubí své znalosti. A to například v oblasti astronomie, cestování, architektury, v oboru lidského zdraví, osobních financí, českých dějin a jejich souvislostí nebo také co se týče hudebních nástrojů či pěstování a využití jedlých a léčivých hub. Získají prostě obrovský rozhled a znalosti z různých oblastí našeho života, což je vždy užitečné,“ uzavírá starosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer.

Přihlášky ke studiu virtuální univerzity třetího věku budou přijímány až do začátku 2. hodiny semestru, tedy do 22. října 2019.

Zdroj: TZ Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest