Přečtěte si rozhovor s Martinem Roušalem, který vznikl pro Frýdlantský zpravodaj.
O strážníkovi Městské policie Liberec Martinu Roušalovi, kterého můžete při jeho službě potkat i v ulicích Frýdlantu, už jsme ve Frýdlantském zpravodaji psali. Chystal se právě na mistrovství České republiky ve svém koníčku, kterým je Timbersports. Frýdlantský rodák zvládl červnové mistrovství v takzvaném „dřevorubeckém sportu“ bravurně a stal se mistrem republiky, čímž se nominoval také na listopadové mistrovství světa.

Jak mistrovství republiky, které se koncem června uskutečnilo ve Frenštátu pod Radhoštěm, probíhalo? Šlo všechno podle plánu?

Nevím, jestli podle plánu, asi ano. Bylo nicméně velmi napínavé a vyrovnané. Po celou dobu jsem sváděl souboj se svým největším rivalem, kterým je mnohonásobný medailista z domácích i světových šampionátů Martin Komárek. V řadě disciplín jsem byl jen o trochu pomalejší, o dvě, tři setiny vteřiny, než on a tak jsem za ním zaostával o pár bodů. Už jsem pomalu chtěl v duchu vzdávat naději na vítězství, ale vytrval jsem, nedělal chyby a dal do soutěže maximum až do poslední vteřiny. Nakonec jsem díky tomu vyhrál. Protože Martin Komárek v poslední disciplíně chyboval a nepřipsal si za ni ani jeden bod. Já jsem v ní skončil druhý, což ze mě udělalo mistra republiky.

Jaká byla na mistrovství vaše nejsilnější disciplína?

Je to disciplína nazvaná Single Buck, což je práce s velkou jednomužnou ruční pilou. Je to vůbec moje nejsilnější disciplína ze všech a jsem v ní v současné době nejlepší v republice. Tuto disciplínu jsem na mistrovství republiky vyhrál a díky získaným bodům stáhl vedení Martina Komárka před posledními dvěma disciplínami na pouhé čtyři body.

Teď vás tedy čeká listopadové Mistrovství světa STIHL TIMBERSPORTS, které se uskuteční v Praze. V jakých disciplínách budete soutěžit?

Mistrovství světa bude probíhat v pátek 1. a v sobotu 2. listopadu. V pátek je na programu štafetový závod týmů, ve kterém já budu startovat s ruční pilou. Štafetu tvoří čtyři disciplíny. První je Stock Saw, při které se pracuje se standardní motorovou pilou. Závodník má za úkol co nejrychleji uříznout kotouč. Ve chvíli, kdy ho dořezává a oddělí ho, by měl ideálně začít se svou disciplínou druhý závodník. Při předávání štafety nedochází k předání formou plácnutí, ale dokončením disciplíny. Druhá je tedy ve štafetě disciplína sekání mezi nohama, pak předávka na mojí disciplínu Single Buck, potom nastoupí poslední závodník, který bude sekat stojící kmen před sebou.

V sobotu je na programu závod jednotlivců, kdy nastupuji v šestiboji v kolovém systému. Uvidím, jak se mi v něm povede. Prvních tří disciplín se účastní všech 12 závodníků, potom čtyři nejhorší vyřadí a do dalšího klání postupuje osm zbylých. Po dalších dvou disciplínách jsou vyřazení další dva a posledních šest má možnost bojovat o medaili a o prvenství.

Kdy přijde v sobotu na řadu vaše silná disciplína?

Až ve druhém kole, ale já v těch prvních třech disciplínách vyloženě neztrácím, takže teoreticky bych se měl do druhého kola dostat. Uvidím, jak to půjde dál. V tom druhém mám totiž sice svojí nejsilnější disciplínu, ale mám tam také zároveň svojí nejslabší disciplínu, kterou je přesekávání prken ve výšce, protože já se svojí váhou musím dělat hlubší, bezpečnější kapsy, takže mi trvá déle dostat se nahoru. Jde o disciplínu, kdy se sekerou se dělá díra do kmene, vloží se do ní prkno a na to se vyleze. Vyseká se další díra ve výšce dvou metrů, zase se do ní dá prkno a vyleze na něj a až pak, ve výšce zhruba tři metry se přesekává špalek. V téhle disciplíně na závodníky ze zámoří ztrácím, protože oni to trénují desítky let a já dříve neměl ambice postupovat na vrcholové závody, na kterých je tato disciplína potřeba trénovat. A to, abych jí natrénoval alespoň teď, nešlo, protože jsem si v létě zvrtnul kotník a teď mám klidový režim. Snad tu disciplínu ale i tak zvládnu nějak slušně, abych se popral o postup mezi finálovou šestku a případně o co nejlepší umístění.

Foto: Stihl Timbersports

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest