Blíže představit turistům i obyvatelům kraje to, co proslavilo region po celém světě, má za cíl unikátní projekt s názvem Křišťálové údolí — Crystal Valley. Dokládá, že staletá tradice výroby šperků, skla a bižuterie je stále živá. Poprvé otevře své brány Křišťálové údolí o víkendu 26. a 27. října a nabídne dva dny otevřených dveří v téměř 50 sklárnách, ateliérech, muzeích a školách v Českém ráji, Lužických horách, Jizerských horách a Krkonoších. Co zajímavého bude k vidění v Jizerských horách?

„Zájemci mohou začít ve sklárně v Harrachově a přes jizerskohorské obce a města přejet na Turnovsko nebo do Lužických hor. Tam všude se se sklem, bižuterií či šperky potká. Jsem na z tohoto pohledu řemeslně velice bohatém území,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Desná

Ve společnosti Preciosa Ornela se vyrábějí tradiční české perle a perličky. Firma je vyváží do celého světa; jsou součástí luxusních šperků a dekorativních výšivek, dotvářejí i národní kroje a tradiční doplňky. V Ornele vyrábí všechno možné — od skleněných tyčí a lustrových dílů přes olovnaté sklo pro výtvarníky až po laboratorní sklo.

Jablonec nad Nisou 

V Jablonci je možné navštívit celou řadu firem a institucí. Rodinná firma ArtCrystal Tome předvede zájemcům dokonalý třpyt a brilanci českého křišťálu. Do stálé expozice Nekonečný příběh bižuterie zavede návštěvníky Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, které se může pochlubit největší sbírkou bižuterie na světě a největší expozicí skla v zemi. Muzejní expozice Čarovná zahrada — České sklo sedmi století pak zaznamenává příběh cesty skla od anonymní číše po autorská umělecká díla, včetně atraktivních skleněných cen a trofejí ze známých soutěží a anket typu Star Dance nebo Zlatý slavík.

Výrobu voskových skleněných perel i další způsoby jejich zušlechťování uvidí lidé ve firmě Perlex Bijoux, šperky z léčivých minerálů pak nabízí v Arcon Bijoux. Významným místem, kde se soustřeďuje výroba skla a bižuterie řady výrobců, je centrum Palace Plus. Návštěvníci tu naleznou přes pět tisíc druhů bižuterie, nabídku užitkového skla, tradiční skleněné ručně dekorované vánoční ozdoby a komponenty k výrobě bižuterie. Nechybí ani značkové šperky společností Preciosa a Granát. Nabídka obsahuje výlučně české produkty.

Výrobu komponentů i šperky vlastní značky Camee představí i firma Ralton, která již několik let úzce spolupracuje se světoznámými módními domy, jako jsou Jean Paul Gaultier, Chanel, Christian Dior, Louis Vuitton, Nina Ricci, Yves Saint Laurent, MarcJacobs, Prada a dalšími. Ve vzorkovně firmy Preciosa Beauty návštěvníci uvidí a uslyší, proč je sklářství tak silně zakořeněno právě Jablonci nad Nisou. Představí se tu široká škála výrobků; bude možné si osahat například trofej pro Tour de France a Miss Universe, popřípadě obdivovat křišťálový model stadionu Bayern Mnichov. Komentované prohlídky a výstavu studentských prací v Galerii Dvorek si pro zájemce připravila Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola v Jablonci nad Nisou, založená roku 1880 v reakci na potřeby rozvíjejícího se bižuterního průmyslu.

„Jablonecko je skutečným domovem bižuterní výroby. I tady si prošli v devadesátých letech velmi složitým obdobím. Kromě tradičních firem, jako například Preciosa, vznikly další nové firmy a i ony si našly své místo na světových trzích. Není divu. Vždyť skvělé řemeslo z rukou místních lidí tady zůstalo,“ poznamenala Květa Vinklátová.

Josefův Důl

Také firma Glass Pesničák otevře svou brusírnu návštěvníkům. Bude možné vidět tradiční broušení skla a hlavně broušené parfémové flakony, které se vyráběly koncem 19. a začátkem 20. století. Vše původními metodami jako před lety.

Liberec

V Liberci se mohou návštěvníci se sklem setkat ve dvou sklářských firmách, a to ve firmě Lužické sklo, kde se zájemci seznámí s ukázkovým rytím skla tradičními metodami. Rodinná tradice firmy, jež se zabývá ručním dekorováním skla a prací s ním, pochází už z roku 1929. V městské části Vratislavice nad Nisou pak rodinná sklářská firma Evans Atelier předvede technologii takzvaného lehaného skla a jeho následné ruční malování.

Pěnčín

Své pomyslné brány otevře Muzeum výroby korálků. V tradiční české firmě Skleněná bižuterie zájemci uvidí provoz mačkání, ale i broušení korálků a tepelné leštění.

Smržovka

Hosty přivítá firma Glassunicum ze Smržovky, jejíž kořeny sahají do roku 1990. Tehdy začínala výrobou skleněných květin a vinutých figurek.

Zásada

V Zásadě je možné zavítat do společnosti Atlas Bijoux. V rodinné firmě zájemci zhlédnou původní techniky zpracování perliček včetně háčkování kabelek. Je to unikátní a velmi náročná technika, díky které vznikají krásné vzory nejen na kabelkách, ale i na límečcích a náramcích.

Zdroj: Liberecký kraj

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest