První listopadový víkend zve na jízdy historickými vlaky na trati z Liberce do Žitavy. Liberecký kraj a dopravce Die Länderbahn připravily speciální jízdy v rámci oslav 160 let této železniční tratě.

Dopravce Die Länderbahn, který provozuje v kraji oblíbené vlaky Trilex, vypraví historické vlakové soupravy. Ty budou taženy historickou parní a dieslovou lokomotivou. V sobotu 2. listopadu od 10 do 17 hodin zpestří program oslav hasičská technika, provoz dvoucestného vozidla ve stanici Hrádek nad Nisou a trenažer pro strojvedoucí.

Přesně 1. prosince 2019 to bude již 160 let, kdy vyjel první vlak na železniční trati z Žitavy do Liberce. Trať si od svého vzniku v roce 1859 prošla složitým vývojem, kdy po velkém počátečním očekávání přišly časy méně šťastné, protože se část spojení v poválečném období vůbec nevyužívala. Následně byl provoz obnoven v omezeném rozsahu. Nový život trati vdechl v roce 2010 projekt Trilex, který ve společné objednávce Libereckého kraje, německého dopravního svazu Horní Podluží a Ústeckého kraje zajištuje pravidelnou osobní dopravu moderními motorovými vozy z Liberce do Hrádku a dále přes Žitavu až do Varnsdorfu.

Oslavy se konají také na nedávno opraveném vlakovém nádraží v Žitavě, kam se cestující mohou historickými vlaky stylově dopravit podle zvláštního jízdního řádu. Jízdní řád ke stažení ZDE.

Zdroj: Liberecký kraj

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest