Čtyři první Stolpersteiny na Frýdlantsku, věnované obětem holocaustu z rodiny Kaufmann, byly včera osazeny v Hejnicích. Společnou iniciativou města, římskokatolické farnosti a Kláštera Hejnice, byly v úterý 5. listopadu do chodníku v Lázeňské ulici, před č.p. 381, dnešním sídlem Policie ČR, položeny čtyři Stolpersteiny připomínající Hanse, Waltera, Hedu a Viktora Kaufmannovi.

Na Frýdlantsku pionýrský počin se konal v rámci širšího projektu, který iniciovala Katedra historie, FP, Technické univerzity v Liberci s Židovskou obcí v Liberci. Položení Stolpersteinů se také účastnil kantor Federace židovských obcí ČR a býv. předseda liberecké Židovské obce.

Po osazení kamenů a modlitbě se v hejnické kině konaly přednášky pro školy a veřejnost na téma holocaust a rodina Kaufmannova, které přednesly PhDr. Miloslava Melanová a Dr. Kateřina Portmann z liberecké Technické univerzity. Skutečnou radostí byla diskuse se žáky ZŠ Frýdlant a Raspenava, kteří využili nejen možnosti ptát se historiků, ale také zástupce židovské obce, který jako jeden z přeživších mohl sdělit tolik důležité osobní svědectví o zvěrstvech nacismu.

TZ: Klášter Hejnice

Foto: Petr BímaReklama Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest