Discgolfové hřiště se šesti koši slouží od úterý 5. listopadu veřejnosti ve Frýdlantu. O zázemí pro discgolf, což je hra, ve které se lidé trefují létajícím talířem do speciálních košů, si ve Frýdlantě řekli sami občané. Discgolfové hřiště najdou lidé v areálu lesoparku Střelnice, je přístupné neomezeně a zdarma. Disky si pak mohou hráči vypůjčit v Turistickém informačním centru v přízemí radnice nebo v Městské knihovně Frýdlant.

S nápadem na vytvoření discgolfového hřiště ve Frýdlantu přišli na jaře občané města. „Návrh na vytvoření hřiště pro discgolf byl jedním z těch, které nám občané přednesli během každoroční akce Setkávání se starostou a místostarostou Frýdlantu, která probíhají v různých částech města. S nápadem přišli manželé Vlčkovi, kteří se hrou discgolfu zabývají. Nápad nás zaujal, protože náklady na vznik hřiště nejsou nikterak velké a hra přitom může zvýšit nabídku volnočasových aktivit ve Frýdlantě a přitáhnout ke sportu i ty, kteří se jinak aktivitě spíše vyhýbají,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Město proto nechalo v lesoparku Střelnice na podzim vybudovat hřiště o šesti jamkách. „Volba místa byla poměrně jasná. V lesoparku Střelnice už je dětský labyrint, altánek s ohništěm nebo třeba vycházkový okruh. Místo je už dnes přirozeným centrem relaxace a aktivního trávení volného času v přírodě místních. Teď tedy nabízí i tento, pro nás zatím relativně nový, sport,“ doplňuje místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka s tím, že díky příznivému umístění hřiště je možnost ho v budoucnosti ještě o dalších šest jamek rozšířit.

A co vlastně discgolf je? „Discgolf je volnočasová aktivita, kterou může hrát kdokoli, bez rozdílu věku. Od dětí, po seniory. Hraje se vlastně jako golf, rozdíl je v tom, že místo golfovým míčkem se člověk musí z odpaliště trefit do jamky takzvaným létajícím talířem neboli fresbee diskem. A jamka v tomto případě vypadá spíše jako ocelový koš s řetězy, které slouží k zachycení létajícího talíře a jeho udržení v koši,“ říká Lenka Vlčková, která je spolu s manželem autorkou myšlenky na discgolfové hřiště ve Frýdlantu. S rodinou této hře v posledním roce propadla a s manželem v současné době uvažují i o tom, že by pro veřejnost otevřeli kroužek discgolfu. „V discgolfu jde o to, umístit disk do disgolfové jamky, nebo chcete-li do koše, na co nejmenší počet hodů, přičemž maximální počet povolených hodů není na jednotlivých jamkách dán. Hráčům při hře pomáhají informační cedule, na kterých je vyznačeno, jakým směrem a v jaké vzdálenosti je koš od výhoziště a je tam také uvedeno, na jaký počet hodů by měla být jamka ideálně zdolána. Tomu se říká par,“ doplňuje Lenka Vlčková.

„Vzdálenosti od odpaliště do jamky jsou v lesoparku Střelnice ve Frýdlantu od 45 do 133 metrů a celková délka všech jamek je 409 metrů. Všechny jamky, kromě té s největší vzdáleností od výhoziště, jsou PAR 3. Znamená to, že hráč by měl tyto jamky v ideálním případě dosáhnout třemi hody. U té s nejdelší vzdáleností pak čtyřmi. Hřiště je přitom navrženo tak, aby se hráči museli potýkat s přírodními překážkami, jako jsou stromy či keře a ukázali tak svoje schopnosti házet různé hody,“ říká za firmu Discgolfová hřiště, která frýdlantské hřiště vytvořila, Julius Jankovič. Jeho kolega Pavel Brückner k tomu dodává: „Pro ty, kteří o discgolfu dosud ještě neslyšeli, doplním, že po prvním výhozu z výhoziště hází hráč z místa, kde se disk zastavil a pokračuje, dokud disk nevhodí do jamky. Vítězem hry se stává hráč, který dostane disk do všech jamek na hřišti na nejmenší počet hodů.“

Pro zájemce, kteří si chtějí discgolf ve Frýdlantě vyzkoušet, ale nemají vlastní vybavení, připravilo Město Frýdlant možnost disk potřebný ke hře si zapůjčit. Možné to je v Turistickém informačním centru Frýdlant, které sídlí v přízemí radnice a v Městské knihovně Frýdlant v Bělíkově ulici. Vratná kauce za půjčení disku je 300 Kč, v případě vráceného nepoškozeného disku bude vyplacena kauce zpět v plné výši. Disk bude zapůjčován na maximálně tři dny. Během státních svátků bude lhůta pro vrácení disků prodloužena a dohodnuta individuálně.

Zdroj: TZ Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest