Náměstí T. G. Masaryka zdobí od pondělí 25. listopadu 2019 vánoční strom. Je jím zhruba 10 metrů vysoký smrk pichlavý z Předměstí. V příštích dnech se dočká ozdob a světelných řetězů. Slavnostně rozsvícen bude v neděli 1. prosince 2019. Program, který rozsvícením vánočního stromu vyvrcholí, začíná na náměstí a v prostorách radnice už ve 14.00 hodin. 

Vánočním stromem pro Frýdlant se letos stal smrk pichlavý ze zahrady ve Slunečné ulici na Předměstí. Strom městu Frýdlant darovali manželé Zuzana a Pavel Polčákovi. “Když jsme se do domu před 16 lety nastěhovali, byl smrk vysoký zhruba 10 metrů. Od té doby ale o několik metrů povyrostl a už představuje bezpečnostní riziko pro své okolí. Uvědomovali jsme si to už před zhruba třemi lety, ale k rozhodnutí nechat ho pokácet jsme si museli dojít, nechtěli jsme se ho vzdát. Teď už hlavně při větru opravdu hrozí, že by mohly jeho větve poškodit své okolí a tak jsme ho, byť s těžkým srdcem, darovali Frýdlantu,” říká Pavel Polčák s tím, že si s celou rodinou nenechá ujít jeho slavnostní rozsvícení v neděli 1. prosince.

Pokácený strom putoval v ponděl na náměstí ulicemi Slunečná, Zelená, Mánesova, Holečkova, Kodešova, U Potoka, Mládeže, Lužická, Fügnerova a Husova. “Strom byl původně o dost vyšší, měřil zhruba 14 metrů, ale než byl usazen na náměstí, došlo k jeho výraznému zkrácení. Z bezpečnostních důvodů nebylo možné ho na náměstí ponechat takto vysoký. V současné době má tak zhruba deset metrů,“ vysvětluje správce městských lesů Radim Seifert. 

O maximální výšce rozhodoval posudek statika. “Vzhledem k tomu, že v několika českých městech došlo v minulosti a dokonce již i letos k pádům vánočních stromů, nechalo Město Frýdlant posoudit možnosti osazení vánočního stromu v podmínkách našeho náměstí statikem. Jeho doporučením maximální výšky stromu jsme se řídili, abychom předešli pádu stromu a možnému neštěstí,” doplňuje Jan Mráz z majetkosprávního odboru Městského úřadu Frýdlant. 

Frýdlant zdobí v předvánočním čase na náměstí T. G. Masaryka v posledních letech právě smrky. „V roce 2015 se vánočním stromem Frýdlantu stal strom ze zahrady Jindřicha Ouhrabky z Frýdlantu, který ho sám zasadil v roce 1980. V roce 2016 jsme si pro vánoční strom dojeli do obce Boleslav, kde předtím strom rostl zhruba 30 let. Předloni se strom na náměstí stěhoval ze zahrady Moravových ve Frýdlantu, kde rostl od roku 1986. A loni se vánočním stromem stal smrk ze zahrady v Okružní ulici za obchodním domem Sever, který daroval David Trecha. Vždy šlo o stromy, které z nějakého důvodu stejně musely být pokáceny,“ uvádí místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Strom bude letos ozdoben podobně jako loni. Na jeho větve budou navěšeny světelné řetězy a LED hvězdy a vločky, zvonky a světelné trubice, takzvané sněžné vodopády. Ozdobí ho i zlaté šišky a dárečky. Kromě toho bude mít ale také nádherné přírodní zdobení. Ve vrchní části je totiž obsypán šiškami, což už při jeho usazování na náměstí kolemjdoucí a přihlížející chválili a oceňovali.

Slavnostně bude vánoční strom Frýdlantu rozsvícen v neděli 1. prosince 2019 v 17.00 hodin. Jeho rozzáření ale bude předcházet program na náměstí a v prostorách radnice, který začne už ve 14.00 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na prodej vánočního zboží, vystoupení dětí z místních škol, rukodělné dílny pro děti a chybět nebude ani občerstvení nebo betlém na nádvoří radnice. Vstup na akci je zdarma. 

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest