O aleje v regionu se stará Krajská správa silnic Libereckého kraje. V současné době revitalizuje stromořadí v Černousích a Kunraticích. Dále se podél silnice III/26847 v Novém Boru již odstraňuje 6 kusů stromů a na jaře letošního roku dojde k ošetření zbylých 50 stromů. Kraj již chystá další projektové přípravy za více než 2 miliony korun. Nových alejí se dočkají například silnice z Raspenavy do Frýdlantu, v Mníšku či Lindavě.

„V systematické úpravě alejí pokračujeme i v letošním roce. Jsem rád, že nové aleje nemají jenom estetickou hodnotu, ale udržují i krajinný ráz a přispívají k zadržování vody. Mají také zásadní vliv na zvýšení bezpečnosti provozu, protože chrání řidiče před prudkým větrem či ostrými slunečnými paprsky. Aleje jsou též vhodnou psychologickou bariérou proti zvyšování rychlosti aut,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Úseky s vyhotovenou projektovou dokumentací a kompletní žádostí o dotaci – termín dokončení: roky 2020–2021

Frýdlantsko:

č. III/353 – vymezené alejové úseky + prověření umístění nových výsadeb

č. III/2901 – Větrov–Frýdlant

č. III/2903 – Raspenava–Frýdlant

č. III/352 – II. etapa – úsek od křižovatky se silnicí I/13 po Háj

č. III/29110 – II. etapa – Od lipové aleje po Jindřichovice pod Smrkem (zbývající část komunikace)

č. III/2904 – Mníšek–Raspenava

č. III/2914 – Arnoltice – Dolní Oldříš

č. III/ 29015 – úsek Hajniště – Ludvíkov pod Smrkem

Novoborsko:

II/262 – Starý Šachov – Česká Lípa

III/26210 – Pihel – Skalice u České Lípy

III/26212 – Slunečná – Skalice u České Lípy

III/26847 – Nový Bor

III/2628 – Okrouhlá – Horní Libchava (část)

III/2626 – Záluží–Kvítkov

III/26215 – Stružnice – Horní Libchava

III/27011 – Lindava – Stráž pod Ralskem

 

Další úseky, na něž se chystá projektová dokumentace v letošním roce včetně podání žádosti o dotaci na Operační program Životní prostředí:

Domaslavice

Záskalí – Dlouhý Most

Frýdštejn–Roudný

Ploukonice – hranice kraje

Všeň – hranice kraje

Rychnov

Paceřice–Roudný

Přepeře–Podháj

Mašov – hranice kraje (I. etapa)

„Nový přístup k revitalizaci alejí odstartoval kraj již při přípravě projektu Od zámku Frýdlant k zámku Czocha. V uplynulých letech vynaložil kraj na výsadbu nových a ošetření stávajících alejí bezmála 15 milionů korun,“ dodal hejtman Martin Půta. V rámci tohoto projektu se kraj zavázal k výsadbě 1.444 stromů v oblasti Frýdlantska.

Za poslední dva roky se nových či ošetřených stromů dočkala například alej Albrechtice–Vítkov, jírovcová alej Kamenický Šenov – Slunečná či lipové stromořadí v Malé Skále. Kraj ve spolupráci s obcemi ošetřil alej Karolíny Světlé v Českém Dubu, Zámeckou lipovou alej ve Stvolínkách a stromořadí ve Valteřicích v Krkonoších. Celkové náklady na revitalizaci byly 4,2 milionu korun.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
485226307

Zdroj: Liberecký kraj

 

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest