Krajská nemocnice Liberec dnes otevřela stacionární odběrové místo pro pacienty s podezřením na nákazu koronavirem

Krátce po poledni ve středu 18. března zprovoznila Krajská nemocnice Liberec (KNL) ve svém areálu u bývalých autodílen na Husově ulici odběrové místo pro pacienty s podezřením na nákazu koronavirem. To bude k dispozici pouze pro pacienty, které k odběru určila Krajská hygienická stanice Libereckého kraje (KHS LK).

Pacient, kterého pro odběr biologického vzorku pro laboratorní test na nákazu koronavirem, indikuje KHS LK, má přijet autem do areálu nemocnice, zaparkovat ve stanu, do kterého za ním přijde zdravotník v ochranném obleku. Ten otevřeným okénkem odebere biologický vzorek, předá jej k laboratornímu vyšetření a pacient může odjet. Dochází tím k úspoře času a také minimalizaci případných rizik.

„Děkuji Hasičskému záchrannému sboru Libereckého kraje za zapůjčení stanů, ve kterých odběry provádíme. A děkuji také všem kolegům, kteří v neuvěřitelně krátké době stanoviště vybudovali,“ řekl MUDr. Richard Lukáš, generální ředitel Krajské nemocnice Liberec (KNL), a dodal: „Věřím, že společnými silami tuto nelehkou situaci zvládneme.“

„Je to pro mě dobrá zpráva. Zvýší se tím kapacita pro testování všech osob, které určí jako potenciální nakažené Krajská hygienická stanice Libereckého kraje. Děkuji všem za spolupráci, a to zejména krajské nemocnici, hygieně a hasičům,“ dodal hejtman Martin Půta.

Dosud odběr vzorků pro laboratorní testy pacientů s podezřením na koronavirus zajišťovaly dvě mobilní posádky KNL ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Libereckého kraje. Vybudováním stacionárního odběrového místa KNL vychází vstříc požadavku Krizového štábu KNL.

Liberecký kraj i KNL připomínají občanům, že stacionární odběrové místo je k dispozici pouze pro pacienty, které k odběru indikovala Krajská hygienická stanice Liberec. O případných změnách bude informovat KNL či kraj.

TZ ve spolupráci s KNL

Kontakt: Václav Řičář, vaclav.ricar@nemlib.cz

Mgr. Filip Trdla    
tiskový mluvčí Libereckého kraje

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Obec Višňová pokračuje v rozvoji návsi

Začátkem července začnou probíhat zemní práce na odstavné a parkovací ploše ze zasakovacích dílců v okolí stávajícího altánu na návsi ve Višňové. Stavebními úpravami vznikne 10 parkovacích míst pro automobily s umístěním nabíjecí stanice pro elektromobily a další...

číst více
Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest