Poděkování hejtmana Libereckého kraje Martina Půty starostům měst a obcí, složkám IZS, řidičům hromadných prostředků, prodavačům i pracovníkům ve veřejných službách, firmám, které pomáhají a také dobrovolníkům.

Vážená paní starostko, vážený pane starosto, milí přátelé,

rád bych vám touto cestou poděkoval za úsilí a nasazení, se kterým v posledních dnech, ve svých městech a obcích, pracujete. Je za námi prvních deset dní od vyhlášení nouzového stavu Vládou České republiky, dne 12. března 2020, na dobu 30 dní. Tímto mimořádným krokem jsme se ocitli v situaci, na níž se nelze předem připravit, kterou asi nikdo z nás nečekal, Musíme si s ní ale nyní společně poradit a vypořádat se s úkoly, které jsou před samosprávu postaveny.

Moc si vážím toho, co vše děláte v této nelehké době pro obyvatele svých měst a obcí, pro občany Libereckého kraje, kdy nás všechny ohrožuje šíření pandemie koronaviru. Nemoci, s níž zatím neumíme bojovat jinak, než zaváděním mimořádných a krizových opatření, které omezují všechny oblasti lidského života. Chci vám poděkovat za mimořádné nasazení, trpělivost, pracovitost i obětování vašeho osobního času, za to že stojíte, jako v každé podobné situaci, v první linii pomoci. Postavili jste se obrovské výzvě, které budeme čelit v příštích dnech, týdnech a měsících, v nichž se budeme s virovým ohrožením a jeho následky a dopady společně potýkat. Jsem klidnější, protože už teď vím, že ve vás mají obyvatelé obcí oporu. Stejnou oporou jim, i vám, chce být v tomto období také Liberecký kraj.

Minulou sobotu jsme jako hejtmané zjistili, že dodávky ochranných prostředků, centrálně zajišťovaných vládou, budou významně nižší, než původní příslib. Proto jsme se snažili zajistit náhradní řešení všemi možnými prostředky, okamžitými nákupy a také náhradní výrobou. Chci poděkovat za spolupráci Technické univerzitě v Liberci a společnosti Elmarco za zajištění dodávek materiálu z nanovláken, díky kterým můžeme v mnoha dalších firmách šít roušky s vyšší mírou ochrany, srovnatelnou s respirátory FFP2. Liberecký kraj tuto výrobu organizuje a plně financuje. Zároveň celý tým pracuje na tom, abychom z manufaktury udělali provizorní továrnu, která zabezpečí dodávky i v dalších týdnech.

V současné době řešíme především nedostatek ochranných pomůcek pro zdravotníky, hasiče, policisty, zaměstnance kritické infrastruktury státu, ale i prodavače, pracovníky ve veřejných službách a dopravě a další zaměstnance, kteří mají zvýšený kontakt s dalšími osobami. Chybí nám respirátory FFP 3, které jsou potřebné především pro zdravotníky podstupující největší riziko při styku s nemocnými. Pokud máte respirátory tohoto typu k dispozici, budeme vděční, pokud je pro zdravotníky z nemocnic v první linii poskytnete k využití. Rádi je s vámi vyměníme za respirátory FFP2 nebo jednorázové roušky, které jsou k běžnému využití, pro naprostou většinu činností, podle stanoviska Krajské hygienické stanice Libereckého kraje, zcela dostačující.

Libereckému kraji se v období od 17. 3. do 21. 3. 2020 podařilo zajistit a rozdat téměř 44 tisíc kusů ochranných pracovních pomůcek a skoro 20 tisíc litrů desinfekce, kterou vyrábíme díky vstřícnosti společnosti SEVEROCHEMA. Děkujeme městům a obcím za pomoc s distribucí desinfekce na všechna potřebná místa. V její výrobě budeme pokračovat i v dalších dnech a týdnech.

Přísun ochranných pomůcek se v posledních hodinách zvýšil i díky dodávkám zajištěným Ministerstvem vnitra ČR. V příštím týdnu tak budeme mít pokryté základní potřeby kraje na nejbližší období. Slibovat přísun ochranných pomůcek, pro každého občana, ale nebudu. Situace v dodávkách a výrobě zatím není taková, aby podobný slib mohl být naplněn. Lhát vám, ani lidem v kraji, nechci a nebudu. Právě proto jsou tak důležité roušky textilní, které s obrovským úsilím šijí dobrovolníci, firmy a mnoho organizací napříč celým Libereckým krajem a jejichž úsilí organizuje a financujevelká část měst a obcí. Před obětavostí všech smekám a mám radost z toho, kolik lidí je ochotných pomáhat. Vydržte a prosím, šijte zatím dál!

Závěrem chci poděkování všem zdravotníkům, záchranářům, sestrám a lékařům, policistům, vojákům a hasičům, hygienikům, pracovníkům sociálních služeb, lidem zajišťujícím veřejnou dopravu a fungování obchodu a potřebných služeb. Dále dobrovolníkům a všem lidem, kteří v této mimořádné situaci pomáhají druhým a potřebným lidem na všech místech v Libereckém kraji. Vyřiďte jim, prosím, moje poděkování. Na slova díků nesmíme zapomínat ani v těžkých dnech a nelehké době, která nás čeká.

Pokud budete cokoliv potřebovat, jsou Vám členové Krizového štábu, zaměstnanci Krajského úřadu, krajští radní i já osobně připraveni pomoci.

S pozdravem

Martin Půta
hejtman Libereckého kraje

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest