Vážené starostky, vážení starostové, mílí přátelé,

máme za sebou další týden v nouzovém stavu a toto období, plné omezení, nařízení, opatření a vážných doporučení, začíná být pro všechny dlouhé. Nejenom pro všechny lidi v první linii v nemocnicích a záchranné službě, domovech seniorů, domech s pečovatelskou službou, policisty a hasiče, lidi na úřadech a dalších místech, na nichž se pravidelně potkávají s větším množstvím lidí. Ale také pro všechny další, kteří jsou doma a nemohou chodit do práce, starají se o děti nebo další členy rodiny. Pro všechny, kteří nemohou dělat to, na co jsou zvyklí a bojí se toho, co přinesou další dny a týdny.

Všichni čekáme na jasná slova o tom, co bude za týden, za měsíc a za rok. Lidé mají obavy z toho, jaký dopad budou mít všechna opatření nejenom na světovou ekonomiku, ale především na jejich podnikání, zaměstnání a každodenní životy. Potřebují mít nějakou jistotu a té se jim, zatím bohužel, nedostává. A nevěřím tomu, že do tohoto očekávání zapadá nevyhlášená soutěž mezi ústavními činiteli o co nejdéle uzavřené hranice. Ani já nechci uzavřené hranice, jako lék na něco, o čem nic nevíme, zavřená kadeřnictví, knihkupectví a kostely v době, kdy do obchodu s potravinami v libereckém Globusu může najednou vstoupit několik set lidí a koupíte tam mimo jiné knihy, hračky a vlastně všechno, na co si vzpomenete.

Opatrnost před nemocí, o které toho víme opravdu málo, je jistě na místě. Bohužel o ní zatím mnoho netušíme, jen doufáme, že současná, dobře vypadající čísla o počtu lidí pozitivně testovaných na COVID-19, jsou definitivní. Je před námi nejspíš časově neohraničené období, ve kterém se budeme muset naučit žít nejenom s nemocí, ale také zpravodajstvím plným mrtvých a pozitivně testovaných. A současně najít model pro návrat společnosti k normálnímu fungování, otevření obchodů, továren, živností a firem, škol, kostelů a hospod. Tenhle návrat ale nesmí ohrozit naše spoluobčany v domovech seniorů, pacienty a lékařský personál v nemocnicích. Zatím je to bohužel matematická úloha, kde jsou v rovnici jen samé neznámé…

V minulém týdnu jsme začali, nad rámec pokynů a algoritmů Ministerstva zdravotnictví, testovat všechny zaměstnance v pobytových sociálních službách testy PCR. Cíl tohoto kroku je jasný, chceme nejvíc, jak to jen půjde, chránit klienty těchto zařízení. Je jich více než 2 100 a všichni budou do konce příštího týdne otestováni. První případy pozitivně testovaných zaměstnanců se objevily během končícího víkendu, přestože tyto osoby neměly žádné příznaky. Hned v pondělí budou testováni všichni klienti, se kterými byli zaměstnanci v kontaktu.

V příštím týdnu budeme také hledat dohodu mezi páteřními nemocnicemi o návratu plánovaných výkonů do ordinací a způsobu ochrany personálu, který omezí riziko vzniku ohniska nákazy v některé ze zdravotnických zařízení na minimum. Stále čekáme na jasné slovo Ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven o tom, jak bude zdravotní péče v nouzovém stavu financována. Bez toho není vůbec jasné, jak bude vypadat hospodaření nemocnic. Stejná očekávání máme nejspíš všichni od vlády v oblasti očekávaných daňových příjmů a podpory investic, které má většina samospráv připravené.

Nejspíš nás nečekají úplně jednoduché týdny a měsíce, na které jsme si v posledních letech tak trochu zvykli. O to víc bude záležet na nás samotných, jak se s novými výzvami popereme a vypořádáme. Jak dopadnou na naše rodiny a blízké, jak se dotknou našeho okolí a míst, kde jsme doma, a kde žijeme. Jednu jistotu ale všichni v téhle divné době máme. Nakonec i na ty poslední týdny zůstanou jen vzpomínky.

Děkuji všem, kteří se na různých místech a různým způsobem snaží přispět k tomu, aby ty vzpomínky jednou nebyly příliš smutné.

Martin Půta
hejtman Libereckého kraje

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest