Od 1. července 2020 se pro účely příspěvku na bydlení mění okruh společně posuzovaných osob. Žadatelé o tuto dávku státní sociální podpory budou muset do příslušného formuláře nově uvádět všechny jedince, se kterými žijí ve společné domácnosti. Dokládání příjmů a nákladů na bydlení je stejné. Nové tiskopisy žádosti jsou k dispozici na kontaktním pracovišti nebo na www.mpsv.cz.

V praxi to znamená, že od 1. 7. 2020 bude Úřad práce ČR, v souladu s platnou legislativou, brát v potaz při posouzení nároku na příspěvek na bydlení manžele/ky či nezletilé nezaopatřené děti a všechny jiné osoby, které v dané domácnosti žijí. Tedy užívají společně s žadatelem o dávku byt a hradí společné náklady na své potřeby. Týká se to i otců, kteří doposud žili ve společné domácnosti se svou rodinou, ale měli odlišný trvalý pobyt.

Co se mění:

  • samotná žádost o příspěvek na bydlení
    • bude se uvádět také informace o tom, kde klient skutečně žije.
    • V části B budou uvedeny všechny osoby, které s ním v domácnosti skutečně žijí.
  • zaměstnanci Úřadu práce ČR mají v rámci hodnocení nároku na dávku oprávnění vykonat v předmětném bytě šetření v místě (zástupce Úřadu práce ČR se vždy při výkonu šetření v místě prokáže příslušným služebním průkazem i zvláštním oprávněním)

Co zůstává:

  • K žádosti o příspěvek na bydlení musí klienti nadále dokládat příjmy a náklady na bydlení za předchozí kvartál.
  • Žádosti a další podklady nutné pro hodnocení nároku na nepojistné sociální dávky mohou lidé podávat i jinou cestou, než osobně. A to elektronicky (datovou schránkou nebo emailem se zaručeným elektronickým podpisem), prostřednictvím pošty nebo na podatelně příslušného kontaktního pracoviště ÚP ČR

Informace na základě tiskové zprávy z 17. 6. 2020 sestavila
Anna Randáková
Koordinátor Mikroregionu Frýdlantsko

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest