Před několika lety utichl pravidelný tikot věžních hodin kostela Všech svatých v Kunraticích.
 
Příčinou strnutí hodinového stroje je celkové opotřebení všech soukolí usilovně pracujících v předchozích mnoha desetiletích.
Mohlo by se zdát, že nejde o nic dramatického, ale opak je pravdou. Čas jakoby se od té doby zastavil v celé obci.Lidé po léta zvyklí letmo pohlédnout na věž, aby se ujistili, že stíhají autobus nebo, že již mají v místním obchodě otevřeno, náhle přišli o svou jistotu.
Umlklé hodiny ovlivnili i místní kopanou, neboť naši hráči během domácích utkání podle této časomíry řídili svůj výkon, přičemž jej rozkládali podle polohy hodinových ruček.
 
Místní borci z nenadání ztratili svůj opěrný bod a od té doby na domácím trávníku tápou, což se na výsledcích neblaze podepisuje.
Přestože i stojící hodiny ukazují dvakrát denně správný čas, rozhodli jsme se, že to tak nemůžeme nechat a chceme prastarý časostroj probudit z jeho nedobrovolného spánku.
 
Velice nás těší, že jsme se již domluvili na spolupráci s frýdlantskou Římskokatolickou farností, které kostel Všech svatých v Kunraticích patří a budeme dále postupovat společně.
 
Známé rčení, že čas jsou peníze, získává v tomto případě úplně nový význam, neboť renovace věžních hodin vyjde na 333 tisíc korun, přičemž by měl být opraven nejenm jicí stroj samotných hodin, ale i odbíjecí ústrojí, které by po dlouhých desetiletích mlčení opět oznamovalo aktuální čas svým bimbáním.
 
S ohledem na výši celkových nákladů se chceme obrátit s prosbou o finanční pomoc k široké veřejnosti, a proto pod názvem Probuzení hlasu kostelního času připravujeme spuštění veřejné finanční sbírky, která bude zahájena 15. října 2020 a potrvá do doby získání potřebné částky. Doufáme, že se nám to podaří v co možná nejkratší době, neboť málo co je dražší než ztracený čas.
 
Za obec Kunratice Milan Götz, starosta
 
Foto: Petr Bíma, Reklama Frýdlant

Kostel Všech svatých v Kunraticích západně od Frýdlantu je původně gotická stavba ze 14. století (stála již v roce 1346), který byl roku 1791 barokně přebudován, přičemž věž kostela byla přestavěna již v roce 1747. Další přestavbou prošel roku 1879. V čele je portálový hlavní barokní oltář z roku 1710 se sochami svaté Barbory a svaté Kateřiny. V kostele je rokoková kazatelna zhotovená v roce 1786. Kolem kostela je hřbitov s cihlovou novogotickou márnicí. Kostel je kulturní památkou České republiky.

https://www.kb.cz/cs/transparentni-ucty/obec-kunratice-verejna-sbirka-obec-kunratice-verejna-sbirka-czk

Název sbírky: PROBUZENÍ HLASU KOSTELNÍHO ČASU

Účel sbírky: Oprava věžních hodin a kostela Všech svatých v Kunraticích

Termín: od 15. října 2020 na dobu neurčitou

Osvědčení č.j.: KULK 65608/2020

Číslo účtu: 123-2340720257/0100 (transparentní účet*)

Počet pokladniček: 3 kusy

 Umístění pokladniček (příp. putovní pokladnička)

  1. Obecní úřad Kunratice, Kunratice 158, 464 01 Frýdlant
  2. Smíšené zboží Iva Richtrová, Kunratice 168, 464 01 Frýdlant
  3. Hostinec U Marvana, Kunratice 101, 464 01 Frýdlant

UPOZORNĚNÍ

* Sbírkový účet je veden jako transparentní účet. V případě přispění finančních prostředků na tento účet, je zobrazeno jméno přispěvovatele a zaslaná finanční částka. Zasláním prostředků na náš sbírkový účet vyjadřujete svůj souhlas se zveřejněním Vašeho jména a zaslané finanční částky.

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Ondřej Vetchý zavítal do Kunratic / Fotoreportáž

Obec Kunratice se dne 28. února 2024 stala hostitelem významné kulturní události, která přilákala více než 150 diváků do místního kulturního domu. Tato výjimečná akce, nazvaná "Přijede k nám Ondřej Vetchý", představila jednoho z nejuznávanějších českých herců, pana...

číst více

Pin It on Pinterest